Temmuz 2020 – Sayı 1


2020 Yılının İlk Üç Ayına Ait PGD Rakamları Açıklandı

Türkiye’de 10 farklı Kurum ve Bakanlığın tabi olduğu Piyasa Gözetim ve Denetimine (PGD) 2020 yılının ilk üç ayına ait rakamlar Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlandı. Uygulanan idari para cezaları bakımından 1 milyon 409 bin TL’lık ceza tutarı ile asansörler ilk sıralarada yer aldı. Toplamda 2.115 asansör ürünün denetlendiği ve bunların da yaklaşık dörtte birinin uygunsuz bulunduğu denetimlerde 273’üne idari para cezası uygulandı. PGD verilerinin tamamına Ticaret Bakanlığının sitesinden erişebilirsiniz.


CTBUH’un Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Kitabının Üçüncü Versiyonu Çıktı

Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Konseyinin (CTBUH) modern bina mimarisine yönelik Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Kitabının üçüncü versiyonu geçtiğimiz ay okuyucuların beğenisine sunuldu. Altı bölüm ve 328 sayfadan oluşan kitapta, başta Amerika ve Asya olmak üzere yüksek yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerden örnek proje detayları hakkında bilgi almak mümkün. Türkiye’den AND Pastel projesinin de yer aldığı kitabın ön sözünde “Yüksek binaların şehir içindeki hayat kalitesinin bir bütün olarak yükseltilmesine yönelik kentsel altyapının entegre parçaları olarak görülmesi gerekiyor”, “Bu da birbirine bağlı ve multidisipliner bir yaklaşım gerektiriyor” deniliyor. Kitabın diğer tüm başlıklarına ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.


KONE Red Dot Tasarım Yarışmasında Dört Ödül Aldı

KONE 7 Mayıs 2020 tarihine DX Sınıfı asansörlerinin “Red Dot: 2020 Tasarım Yarışması”nda dört ödül kazandığı duyurdu. 1955’te verilmeye başlanan Red Dot Tasarım Yarışması ödülleri dünyanın en büyük ve en tanınmış tasarım ödüllerinden biridir. ‘DX Sınıfı’ komple bir asansör sistemi “Yenilikçi Ürünler” ve “Akıllı Ürünler” gibi yeni kategorilerde öne çıkan tasarım özellikleri, yenilikçi ve teknolojik unsurları “asansör iç mekân tasarımı” ve “dijital deneyim yaşatan asansör konsepti” kapsamında ödüle layık görüldü. Dahili bağlantı özelliğine sahip olan DX Sınıfı ürünler, KONE’nin “yeni bir kullanıcı deneyimine hayat veren” şeklinde tanımladığı tasarım, teknoloji, malzeme, uygulama ve hizmet özellikleriyle de dikkat çekiyor. Kullanılan malzemelerin yüzeyi Bina Araştırma Kurumu Çevresel Etki Değerlendirme Yöntemi ve Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED) açısından yeşil bina kriterlerini karşılamak üzere tasarlanmış olup çizilmeye karşı dayanıklı ve antibakteriyeldir. Ayrıca asansörlerde kabin ambiyansını iyileştiren gelişmiş dinamik ekranlar, ses ve aydınlatma sistemleri de bulunmaktadır. 2019’da Avrupa’da tanıtımı yapılan DX Sınıfı ürünleri bu yıldan itibaren diğer bölgelerde de tanıtılacak.




GUHEM’in Uzay Asansörleri OTIS Türkiye’den

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa TEKNOSAB iş birliği ve TÜBİTAK desteği ile Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM)’in, uzaya çıkıyor hissi veren asansör sistemi Otis Türkiye tarafından kuruldu. Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi olarak yaklaşık 13 bin m2 kapalı alan olarak inşa edilen GUHEM, yeni neslin uzay ve havacılık alanındaki farkındalığını arttırmayı hedefliyor. GUHEM’in, zeplin şeklinde tasarlanan kapalı alanının tamamı uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı sergi alanları ve düzeneklerden oluşuyor. Bu sebeple Uzay Merkezi içine gerçek boyutlara yakın bir uçak da dahil olmak üzere pek çok özel tasarım yerleştirildi. Projenin en can alıcı noktası ise yer küreden uzaya çıkıyor hissi veren ve tamamı yuvarlak ve komple cam bir asansörün konumlandırılması oldu. Proje kapsamında 4 adet asansör inşa edildi. 2 adet GeN2 kayış sistemli, makine dairesiz asansör Robusta ED tercih edildi. GUHEM’in, Otis Türkiye’den aldığı özel asansörü ile Avrupa’da en iyi ve Dünyada da ilk beş uzay-havacılık merkezinden biri olması amaçlanıyor.



TURKEY BUILD Yapı Fuarı Ertelendi

Küresel çapta yaşanan COVID-19 virüs salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar gereğince tüm ulusal ve uluslararası fuarlar 1 Eylül 2020 sonrası döneme ertelendi. Bu nedenle 24 – 28 Ağustos 2020 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 43. kez düzenlenmesi planlanan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Fuarı 01 – 04 Nisan 2021 tarihlerine ertelendi. 


Yürüyen Merdivenlerde Bakım
Yürüyen Merdiven bakımlarında sıklıkla uygulanan bakım yöntemleri merdivenlerin genelde 3 ayı bulan belli aralıklarla açılarak içerideki parçaların bakımlarının yapılmasını öngören modüler tip bakımları içermektedir. Bu tip bakımlar her ne kadar zamandan, iş gücünden ve maliyetten kazandırsa da bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Yürüyen merdivenlerde ve yollarda yapılan bakımlar, ünitelerin güvenli ve fonksiyonel şekilde çalışmasını sağlamaya dönük kontrol, ayar, temizlik ve yağlama işlemleri ile gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte çeşitli komponentlerin birkaç ayı bulan aralıklarla kontrol edilip aksiyon alınması kaza ve arıza risklerini artırmakta, parça ömürlerini düşürmekledir. Örneğin el bandı kılavuz makaraları, el bandı tambur baskı makaraları ve el bandı tahrik zinciri parçalarının bakımları, ünitenin kullanım sıklığına göre ayarlanmalıdır. Bu parçalardaki ayarsızlık, el bandının aşırı sıkı veya aşırı gevşek olmasına sebebiyet verir. Aşırı sıkı olan el bantları, fazla sürtünmeden dolay ısınırlar. Isınan el bandı malzeme özelliğinden dolayı kısalır. Kısalan el bandı daha fazla sürtünmeye sebep olarak kısır bir döngüye girer ve el bandının ömrü belirgin şekilde düşer. Gevşek el bandı ise kullanıcıların uyguladıkları kuvvet sebebiyle zaman zaman durur veya basamaklardan daha yavaş hareket eder ki bu da ciddi bir güvenlik açığı doğurur. Makalenin Devamı..


İMSAD İthalatın Dört Katı İhracat Yapmayı Hedefliyor
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 35’inci kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, 23 Haziran 2020 tarihinde internet üzerinden gerçekleştirildi. Türkiye’nin salgına karşı dünyanın önde gelen ülkelerine göre daha etkili bir mücadele verdiğini belirten Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu; “Bugün yeni dönemin yol haritalarını netleştirme, oluşturma gayretindeyiz. Pandemi dönemini üretkenlik ve mücadele anlamında yüksek başarı ile yöneten sektörümüz, şu an geleceğe odaklanma sürecinde. Türkiye inşaat malzemeleri sanayisi, bugün ithalatının 3 misli ihracat yaparak ülkemizin gelişimine kritik fayda sağlıyor. Hedefimiz, Covid-19 sonrası 5 yıllık süreçte ithalatın 4 misli ihracat seviyesine ulaşmak ve ülkemize sağladığımız cari faydayı artırmaktır. Bu potansiyele sahibiz.” dedi.


Uluslararası Finans Merkezi Projesinde “Super Double Deck” Asansörler

İstanbul’u global arenadaki finans merkezleri arasında ilk sıralara taşıma amacıyla geliştirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesinde yer alan Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin (HalkGYO) Halk Ofis Kuleleri projesinin tüm düşey taşıma sistemlerinin danışmanlık sorumluluğu Liftinstituut Solutions’a emanet edildi. Karma kullanımlı ve yaklaşık 3 milyon m² olarak tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin tümü, tamamlandığında 50 bin kişilik çalışanı, 25 bin kişilik aktif ziyaretçisi ve 10 bin kişilik yerleşik sakiniyle yeni bir şehir gibi sürekli ulaşım sistemleriyle kesintisiz bağlantıda olması planlanmıştır. Bu tesisin içinde yer alan Halk GYO parsellerinde, 46 ve 34 katlı iki ofis kulesi ve 8’er katlı üç ticari binadan oluşan kompleks yer almaktadır. Toplamda 69 asansör ve 14 yürüyen merdivene sahip Halk GYO “Halk Ofis Kuleleri” projesinde Türkiye’de ilk defa kullanılan “Super Double Deck” teknolojisi mevcuttur. Bu teknoloji yoğun trafikli binalarda bekleme sürelerini yarıya indirerek kullanıcıya vakit kazandırmakla birlikte, Mimarlar için tek bir kuyuda, farklı kat yüksekliklerine hizmet verebilen çift asansör sistemiyle, yapı çekirdeklerini küçük tutarak kapalı alandan tasarruf avantajı sağlıyor. Böylece yapıdaki diğer fonksiyonlar için ilave alan kullanımı yaratılabiliyor. Ayrıca çekirdek alanında güvenlik gereği tahliye planına dahil edilebilen asansörler yüksek yapılar için yatırımcılara ve kiracılara güven sağlamaktadır. Liftinstituut Solutions bu merkezde yine nadir görülen özel bir sistemle 6 m. genişliğin üstünde olmasına rağmen 30° eğimde çözülen, kullanıcı konforunu ve tasarım estetiğini ön planda tutan yürüyen merdiven sistemlerinin kullanılması için danışmanlık hizmeti sağlamıştır


Amsterdam’da Yapılacak IEES 2021’e Ertelendi
Normalde bu yıl Aralık ayında düzenlenecek olan bir sonraki Uluslararası Asansör ve Yürüyen Merdiven Sempozyumu pandemi süreci nedeniyle 6-7 Aralık 2021 tarihine ertelendi. Etkinlik daha önce de planlandığı gibi Amsterdam’daki Hotel Okura’da düzenlenecek. IESS, Liftinstituut B.V. ile Elevator World Inc. tarafından düzenlenen küresel dikey ulaşım sektörüne yönelik teknik ve eğitim amaçlı bir sempozyumdur. Sempozyumun konusu “2030’da Dikey Ulaşımın Geleceği”dir ve dünya çapında bütün profesyoneller bu konuyla ilgili araştırma, düşünce ve önerilerini paylaşabilirler. IEES teknik komitesi tarafından incelenmek üzere bildiri özetlerinin 18 Haziran 2021’e kadar gönderilmesi gerekiyor.



Ankara Büyükşehir Belediyesinden Teknik Personele Eğitim

İş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet içi eğitimlere öncelik veren ve “sıfır” iş kazası hedefiyle çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi, özellikle riskli ve tehlikeli işler kategorisinde çalışan personelini bilgilendiriyor. Kent Estetiği Daire Başkanlığı, asansör ve yürüyen merdivenlerin bakım ve onarımını yapan teknik personele, Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Olcay Güler tarafından sosyal mesafe tedbirleri uygulanarak 2 grup halinde teorik ve pratik eğitim verildi. 43 personelin katıldığı eğitimde acil ve riskli durumlara ilişkin emniyetli çalışma koşulları anlatılırken, riskleri en aza indirerek iş güvenliğinin nasıl sağlanması gerektiği, ilk yardım, yangından korunma yöntemleri, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar, çalışma mevzuatı, tütün ürünlerinin zararları, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, iş yeri temizliği ve düzeni hakkında detaylı bilgi verildi. Ayrıca vatandaşların asansörde mahsur kalması, sıkışması ya da cihaz arızası olayları karşısında müdahale teknikleri ve giriş yöntemleri, elektrik kesilmesi anında yapılması gerekenlerle asansörün istenen kata indirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenler personele tek tek anlatıldı.


Asansör Akademisinin Kayseri Ayağı Tamamlanmak Üzere

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonunun (Türkiye ASFED), Türkiye’de asansör eğitiminde farkındalık yaratan ve önemli bir dönüşümün başlangıcına işaret eden projesinin üçüncü ayağı pandemi dönemine rağmen hız kesmeden devam ediyor. ASFED’in Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile 28 Mart 2018 günü imzaladığı protokole istinaden Mesleki ve Teknik Liselerde asansör bölümlerinin açılması yönünde karar alınmıştı. 2018 Ekim ayında Ankara’da açılan ilk akademinin ardından ikincisi ise Eskişehir Türkiye ASFED Asansör Akademisi olarak 18 Aralık 2019’da açılmıştı. Projenin üçüncü ayağı olan “Kayseri Türkiye ASFED Asansör Akademisi”nin ise Eylül 2020’de açılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Kayseri Türkiye ASFED Asansör Akademisi, Kocasinan Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi’nde yer alacak.


Çin Geleceğin Şehrini Şenzen’de Planlıyor

Teknoloji devi Tencent, Net City olarak adlandırdığı, neredeyse Monako kadar büyüklüğe sahip araçsız yeni şehir projesini Çin’in Şenzen kentinde hayata geçirmeyi planlıyor. Yaklaşık 2 milyon m2 büyüklüğe sahip olacak yaya odaklı, geniş yeşil alanları olan şehirde, ulaşım otonom insansız araçlar ile sağlanacak. Amerika merkezli NBBJ Mimarlık’ın “Birbirine bağlı, insan odaklı, organik bir ekosistem” şeklinde tanımladığı ve tasarımını üstlendiği şehir sosyal tesisler ile kamu alanları da dahil olmak üzere 80 bin insanın yaşam alanını barındıracak. Yenilenebilir enerji kullanımı ve atık suların da arıtılarak yeniden kullanılacağı ‘Net City’ projesini Tencent 7 yılda bitirmeyi planlıyor. Şehir içerisindeki yapılaşma ise müstakil tek katlı binalar ile maksimum 30 katlı binalar şeklinde tasarlandı.


Thyssenkrupp’un Genel Merkezi Düseldorf’a Taşınıyor
Thyssenkrupp Asansör hali hazırda Almanya’nın Essen kentinde olan genel merkezini 2021’in ilk çeyreğinde Düseldorf’a taşıyacağını duyurdu. Çok uluslu şirketin yeni genel merkezi, Düseldorf Havalimanına yakın olan Commers Real’in toplam 9 bin m2 kapalı alanı olan Wings Building’de olacak. Yeni Genel Merkezin çalışanların hava alıp sosyalleşmesine imkan sağlayacağı 500 m2’lik birde açık alanı var. Thyssenkrupp Elevator CEO’su Peter Walker yeni merkezle alakalı “Küresel bir şirket olarak yeni taşınma, çalışanlarımıza yeni ufuklar açmasının yanı sıra bağımsızlığımızın bir göstergesi olup kesinlikle modern ve daha verimli bir küresel şirket olma kriterlerini sağlayacaktır” dedi.


22’nci ELEVATOR WORLD Yılın Projesi Yarışması
ELEVATOR WORLD 2020 Yılın Projesi yarışmasının kazananları belli oldu. Her yıl sekiz ayrı kategoride küresel çapta katılımın gerçekleştiği yarışmada, jüri üyeleri bütün katılımları teker teker inceleyerek yine zor kararlar aldı. Katılımcı eserlerin, ekip çalışanlarının projelerini zamanında yetiştirecek ve bütçe sınırları içerisinde kalacak şekilde odaklanıp, yenilikçi olmaya devam ederken zorlukların üstesinden nasıl geldikleri, işi %100 müşteri memnuniyeti elde edecek şekilde nasıl çalıştıkları örneklerle açıklandı. Her kategorinin kazananlarına olağanüstü çalışmalarını nedeniyle ödülleri takdim edildi.Yarışmada Ödül alan Kategoriler: