Ağustos 2020 – Sayı 2


Cennet ve Cehennem Obrukları’nın Asansörü Tamamlandı

Cennet ve Cehennem Obrukları, Mersin’in Silifke ilçe merkezine 25 km mesafede, Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında bulunan Hasanaliler mahallesinde yer alıyor. Cennet çöküğü içinde bulunan Meryem Ana Kilisesi’ne engelli ve yaşlı turistlerin erişimini sağlamak için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Cennet Cehennem Ören Yeri Cennet Obruğu Asansör Projesi, EAS Asansör tarafından tamamlandı. Proje kapsamında öncelikle bir adet asansör boşluğu ve bir adet kaçış merdiveni boşluğu inşa edildi. Asansör kuyusu için 71 metre yükseklikdeki çelik konstrüksiyon yanal stabilite bağlantıları kullanılarak sabitlendi ve asansör kurulumuna uygun hale getirildi. Seyir esnasında yolcuların daha iyi bir gözlem ve deneyim edinebilmeleri için panaromik kabin ve cam kapılar kullanıldı. EAS tarafından iki ayda kurulumu tamamlanan asansör 62 m seyir mesafesine, 2 m/sn hıza ve 15 yolcu kapasitesine sahip.


Thyssenkrupp Elevator’un Satış İslemleri Tamamlandı
Geçtiğimiz dönemde üç özel sermaye şirketinin konsorsiyumu (Advent International, Cinven ve RAG-Stiftung) tarafından satın alınanThyssenkrupp Elevator’ın devir işlemleri tamamlandı. Thyssenkrupp Elevator’ın konsorsiyum ile 27 Şubat 2020’de imzaladığı sözleşme ile başlayan süreç 31 Temmuz itibari ile tamamlandı. Konu ile ilgili yaptığı açıklamada CEO Martina Merz: “Milyarlarca Euro’luk yeni kaynak, Thyssennkrupp’un daha fazla dönüşümü için bize güç kazandırıyor” dedi. 2021 yılında Almanya Düsseldorf’daki yeni genel merkezine taşınacak olan şirket, dünya çapında 50 bin çalışanı ile 2018-2019 yıllarında 8 milyar Avroluk ciro elde etmişti. Yaklaşık 1,4 milyon ünite ile bakım, şirketin en önemli gelir kaynaklarından olan birini oluşturuyor.


KONE, Kobisan Evlerine 53 Asansör Tedarik Etti
Kobisan tarafından, Konya’da 2018 yılında başlayan 9 konak, 14 yalı ve 23 bloktan oluşan konut projesinin 53 ünitesi KONE tarafından tedarik edildi. Proje kapsamında KONE, 4 duraktan 15 durağa kadar, 800-1.1150 kg arası kapasite ve 1-1,75 m/s hız aralığında 18 adet N-Mono ve 35 adet E-Mono asansörlerinin kurulumu gerçekleştirdi. Konya’nın en prestijli projelerinden biri olan Kobisan Evleri, 118.000 m2’lik geniş bir panorama ile Meram ve Selçuklu ilçelerini seyredebilme imkanı sunuyor. Proje, Anadolu’nun Eski Türk evleri geleneğinden esinlenilmiş ve çağdaş tasarım ilkeleri ile yeniden şekillendirilmiştir. Çevre duyarlılığı anlayışı, zengin yeşil alanlar, aydınlık ve nitelikli mekanlar, daha yatay ve az katlı olarak tasarlanmıştır.


BUILDINGSNY Pandemi Nedeni ile Ertelendi
Amerika’nın önde gelen mimari fuarlarından olan BuildingsNY 2021 yılına ertelendi. Organizatörler Covid-19 sürecindeki belirsizlik nedeni ile ertelenen fuarın net tarihinin ilerleyen dönemde açıklanacağını belirtti. Fuar ile ilgili detayları, son gelişmeleri ve düzenlenen online etkinlikleri BuildingsNY Unlocked sitesinden takip edebilirsiniz.



ASANSÖR SEKTÖRÜ COVID-19 ANKET SONUÇLARI ANALİZİ
Elevator World Inc., Alman Asansör Derneği VFA Interlift e.V., fuar organizatörü AFAG ve Credit Suisse’in katkılarıyla, sektörün mevcut durumu ve COVID-19 salgınının piyasa üzerindeki beklenmedik etkilerine yönelik olarak asansör sektörü temsilcileri arasında düzenlenen anketin sonuçları açıklandı. Credit Suisse Genel Müdürü ve Avrupa Sermaye Malları Kaynak Araştırması Başkanı Andre Kukhnin sonuçların ülkelere göre dağılımı da (600 yanıtın yalnızca üçü bu ülkeden geldiği için, Çin hariç) dahil olmak üzere grafik analizinin hazırlanmasına yardımcı oldu. Yaygın bir biçimde kullanılan Satın Alma Yöneticileri Endeksi’ne benzer bir yöntemle ölçümlenen sonuçlar arasında şu maddeler yer alıyor: Yanıtların yüze 34’ü “kötü”, yüzde 26’sı “iyi” ve geri kalan yüzde 40’ı “tarafsız” şeklinde olduğu için mevcut ekonomik durum “çetrefilli” olarak görülmektedir. Sanayi kuruluşları salgın öncesi döneme göre değerlendirdiklerinde, gidişat konusunda çoğunlukla olumsuzlar. Üreticiler ve servis sağlayıcılar ise salgın öncesi döneme göre değerlendirdiklerinde, gidişat konusunda daha az olumsuzlar. Sektörün yüzde 29’u önümüzdeki altı ayda olumsuz gelişmeler beklerken, yarısı istikrar, yüzde 19’u ise olumlu gelişme beklediği için sektörün genel yaklaşımı temkinli görünüyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’dan gelen yanıtlar daha olumsuz. Sektör dernekleri, iş dünyası açısından salgın döneminde en temkinli konumdalar, bunları; üreticiler, komponent tedarikçileri, danışmanlık ve hizmet sağlayıcılar takip ediyor.  İşlerin azalmasına yol açan faktörlerden en çok sözü geçen hususlar COVID-19 ile ilgili kısıtlamalar, ekonomik belirsizlik ve talepteki azalma şeklinde sıralanıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’dakiler önümüzdeki üç ay içinde mevcut istihdam seviyelerini korumayı planlarken Asya-Pasifik bölgesindekiler bu tür bir plan yapmıyorlar. Avrupa’daki yeni ekipman tedarikçileri işlerin COVID-19 salgını öncesindeki seviyenin yüzde 10’u aşmayacak şekilde yükselmesini beklerken modernizasyon sağlayıcılar, firmaların önceki seviyelerin yalnızca yüzde 3’ün altında kalacağını bekliyorlar.


Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Arasına Giren Tek Asansör Firması Otis Oldu
İstanbul Sanayi Odası (İSO), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019’ listesini açıkladı. Otis, beşinci kez girdiği Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu (İSO 500) listesindeki tek asansör firması oldu. İlk kez 2013 yılında 489’uncu sıradan listeye giren Otis Türkiye, 2019 yılında 493’üncü sırada yer aldı. Özel sektör listesinde ise 485’inci sırada bulunan firma, listedeki aynı zamanda tüm asansör malzemelerini üreten, montajını yapan ve servis hizmeti sunan tek asansör firması oldu. Raporda bu yıl da ilk 3 firma değişmedi. 2019 yılının zirvesinde yine TÜPRAŞ yer aldı. Ford Otomotiv ikinciliğini, Toyota Otomotiv ise üçüncülüğünü korudu. İSO 500’e bu yıl ilk kez katılan Star Rafineri de listeye beşinci sıradan girdi.


Asansörler için Evrensel Tasarım İlkeleri: Erişilebilirlik
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde asansör sektörünü ilgilendiren önemli değişiklikler yaşanmaktadır. “Asansör Anayasası” diyebileceğimiz 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği; “Tasarım Rehberi” olarak isimlendirebileceğimiz TS EN 81-20/50 standartları; ardı ardına yayımlanan yönetmelikler ve nihayet 2018 yılı sonunda yayımlanarak yürürlüğe giren EN 81-70:2018 ve EN 81-28:2018 standartları bunlardan birkaçıdır. Tüm bu değişikliklerde ön plana çıkan bir kavram var: TASARIM! Şayet tasarımcı mevzuata hakim olarak, bina projesi henüz tasarım aşamasındayken, sürece yerinde ve zamanında müdahil olabilirse, hem olası iş kazalarının önüne geçilebilir, hem de gereksiz risk analizi, yıkım vb. durumlarla karşılaşmadan ciddi bir tasarruf sağlanabilir. Örneğin bina henüz proje aşamasındayken, aşağıda açıklanacak kabin tiplerinden hangisinin bina için uygun olacağı önceden tespit edilerek, binada asansör için ideal ölçülerde alan bırakılması sağlanabilir. Makalenin Devamı..



Covid-19 Günlerinde Nostaljik Paternosterler bir Çözüm Olabilir mi?
İş hayatı, finans, pazarlama, teknoloji, tasarım ve bilimsel gelişmelerle ilgili global haber üreten Quartz Magazine sitesinde bir makale kaleme alan Anne Quito bu soruyu gündeme taşıdı. Quito, makalesinde asansörlerde yerlere sosyal mesafe için bant yapıştırmanın, duvara dönük beklemelerini rica eden yazılar yazmanın absürtlüğünden yola çıkarak, “ Nostaljik Paternoster asansörlerine günümüzde ihtiyaç duyabilir miyiz ve bu nasıl bir çözüm olurdu?” sorusunu sormuş. İlk paternoster 1868 yılında Mimar Peter Ellis tarafından Liverpool’ da Oriel Chambers ofisine özel tasarlanmış ve 1900’lerin başında görsel olarak modernizmi sembolize eden bir nesneye dönüşmüş. Herhangi bir bir güvenlik sistemi olmadığı için, durmaksızın hareket eden bu asansörlerde kullanıcıların fiziksel koordinasyonunun iyi ve zamanlama algısının gelişmiş olması gerekmekteydi. Bu sistem salgın süreçlerinde kullanıcıların asansörle temasının yalnızca ayakkabılarıyla sınırlı olması dolayısıyla, temassız teknolojiye ağırlık verilen günümüzde, bir avantaj olarak görüldü. Yakın zamanda Londra’da bir mimarlık firması pandemi sonrası tasarımlarında bu öneriyi modernize etme fikrini öne sürdü. Quito’nun, paternosterlerin özellikle otellerin lobi alanlarında teatral bir etki bile yaratabileceğinden de bahsettiği makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Liftinstituut Solutions’dan MEP Danışmanlığı
Liftinstituut Solutions, Covid-19 döneminde hizmet kapsamını genişletiyor. İlk olarak MEP danışmanlığı ve kontrolörlüğü hizmetleri sunmaya başlayan firma, önümüzdeki günlerde farklı disiplinlerde de danışmanlık hizmeti vermek için çalışmalarını sürdürüyor. MEP danışmanlığı hakkında bilgi veren Yurtiçi Satış Müdürü Yavuz Kayağ, mekanik, elektrik ve tesisat danışmanlığı konusunda, sektörün çok iyi tanıdığı, uzun yıllardır bu konuda farklı kuruluşlar bünyesinde çok başarılı çalışmalar yapan tecrübeli uzman bir ekip ile iş birliğine gittiklerini ve ilk aşamada alışveriş merkezi, ofis kuleleri, karma yapı projelerinde var olan mekanik, elektrik ve tesisat sistemlerinde, verimliliğin arttırılması, maliyetlerin azaltılması ve Covid-19’a yönelik önlemler hususunda kontroller yaparak, çözüm önerilerini de içeren detaylı raporlar hazırladıklarını belirtti. Kayağ, ayrıca yine söz konusu bina ve tesislerde, kronik hale gelmiş asansör ve yürüyen merdiven problemleri ve arızalarına yönelik sundukları bilirkişi ve kök-sebep analizi hizmetlerini artık mekanik ve elektrik tesisatları için de sunduklarını söyledi.


Dubai’de Yeni Bir Mimari Festival
Dubai Design District (d3) ve British Architects Gulf Chapter (RIBA Gulf Chapter) organizatörlüğünde ilk defa düzenlenecek d3 Mimari Festival 2020 (d3 Architecture Festival) 11-13 Kasım 2020 tarihinde Dubai’de gerçekleşecek. Dubai Emirliğinin desteği ile ilk defa düzenlenecek etkinlik hakkında d3 İcra drektörü Khadija Al Bastaki, “Dubai, mimarideki rolü ile uzun süredir bilinmekteydi ve Emirliğin giderek evrimleşen sınırsız azmi yeni ufuklar çiziyor. Halihazırda Covid-19 sonrasını konuştuğumuz bu dönemde doğal dünya ve yapı dünyası ile ilişkilerimiz hiç bu kadar önemli olmamıştı.” dedi.



OTIS China Yeni Yürüyen Merdiven Fabrikasını Şangay’da Açtı
OTIS China, Güney Çin’de bulunan fabrikasını Şangay yakınlarındaki Doğu Çin’e taşıyarak endüstri 4.0 standartlarında, gelişmiş otomasyon sistemleriyle akıllı üretim sistemlerine sahip yeni yürüyen merdiven ve yürüyen bant fabrikasının açılışını lokal resmi yetkililer ve icra direktörleriyle 29 Temmuz’da gerçekleştirdi. Otis China Başkanı, Perry Zheng “Yürüyen merdivenler temel ürün kalemlerimizden biri olup Çin’deki yeni fabrika, başta dünyanın en büyük pazarı olan Çin’e, oradan da tüm dünya pazarına ürün tedariki sağlayacak.” dedi.


Wittur Bergamo’da Global Teknoloji Merkezi’ni Açacak
Wittur, 6 Ağustos 2020’de yaptığı açıklamada müşteri memnuniyetinin önde ve merkezde olduğu yeni Global Teknoloji Merkezini İtalya’ının kuzeyinde bulunan Bergamo’da açacağını duyurdu. Merkez, Uygulamalı Mühendislik, Ürün Geliştirme, Ar&Ge ve Özel Projeler başta olmak üzere birçok departmana ev sahipliği yapacak. Dünyanın her yerinden müşterilerin doğrudan ziyaret edebileceği, uzmanlarla görüşüp deneyimlerini aktarabilecekleri merkezin ayrıca grubun bir diğer markası olan Sematic ürünlerinin gelişimine ve özellikle çok katlı ve özel projelere odaklanması da planlanıyor.


Dünyanın İlk Altın Kaplamalı Oteli Vietnam’da Açılıyor
Vietnam’ın başkenti Hanoi’de Hoa Binh Group tarafından inşa edilen 24 Ayar altın kaplama cepheye sahip beş yıldızlı The Dolce Hanoi Golden Lake Hotel kapılarını misafirlere açtı. Amerikan merkezli Wyndham Hotels & Resorts Inc. standartlarında hizmet veren 400 odalı otelin gecelik fiyatları $250’dan başlıyor. The Business Leaders Forum’un haberine göre binada ayrıca konut alanı da bulunmakta ve konutların m2’si $6.500’dan satışa çıkarıldı. Hoa Binh Group’un yönetim kurulu başkanı Nguyen Huu Duong otelin dünyada hem dış cephesi hem de iç tasamında altın kaplama kullanan tek otel olduğunu belirtti.