Eylül 14 22:00 2020

ENR 250 Listesinde 44 Türk İnşaat Firması Yer aldı
ABD Merkezli Engineering News-Record, Dünyanın En Büyük 250 İnşaat Firması Listesini Ağustos 2020’de yayınladı. Bu yıl ENR 2020 listesinde Türkiye’den 44 firma yer aldı. Bu sayı ile Türkiye, 74 firma ile liderliği koruyan Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise 35 firma ile ABD bulunuyor. ENR, listenin yer aldığı “Covid-19 ile Mücadele” başlıklı bülteninde, son yıllarda korumacılık ve ticaret savaşları, politik çalkantılar ve emtia fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların olumsuz etkisi altında olduğunu belirttiği uluslararası inşaat pazarının 2019 yılında yüzde 2,9 oranında daralarak, 487,3 milyar ABD Doları’ndan 473,1 milyar ABD Doları’na gerilediğini kaydetti. Türk firmaları 21,6 milyar ABD Doları tutarında gelir ile küresel pazardaki yüzde 4,6’lık payını da muhafaza etti. Rönesans’ın 23’üncü sırada yer aldığı İnşaat Firmalarının 2019 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2020 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren Türk Firmalarının sayısı 7’den 9’a yükseldi. Listeye giren Türk Firmalarına tamamına buradan erişebilirsiniz


Pandemi Döneminde Sektörün İlk Fuarı Çin’de gerçekleşti
Mayıs ayında yapılması planlanan fakat Covid-19 nedeni ile ertelenen WEE Expo Çin fuarı 18-21 Ağustos tarihleri arasında Şangay Ulusal Fuar ve Kongre Alanında gerçekleşti. Dört yapraklı yonca şeklindeki devasa fuar alanının 6 salonunda düzenlenen fuara 600’ün üzerinde firma katıldı. Çok uluslu firmaların Çin’de fabrika ve ofislerinin bulunması nedeniyle yabancı firmaların da yerel şirketleri ile yer aldığı fuarı yurt dışından ziyaret etmek pek mümkün olmadı. Hem üretim hem de yurt içi talep bakımından dünyanın en büyük asansör ve yürüyen merdiven pazarı Çin’de bulunuyor. Pandemi öncesi Çin’deki asansör ve yürüyen merdiven üretimi, İthalat rakamları ve yurt içi talep ile birlikte yaklaşık bir milyon ünite civarındaydı.


Arter’in Yeni Binasındaki Yük ve Araç asansörü Tasarımcısı ve Uygulayıcısı PERA Mühendislik Oldu
Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Arter, İstiklal Caddesi’ndeki yerinden Dolapdere’deki Grimshaw Architects liderliğinde tasarlanan ve Thornton Tomasetti, Max Fordham ve Neill Woodger Acoustics’in imzasını taşıyan yeni binasına taşındı. Binada 6 kata yayılmış toplam 4.000 metrekareye yakın galeri alanının yanı sıra, iki performans salonu bulunmaktadır. Sergileme ve performans alanlarının yanı sıra binada öğrenme atölyesi, kütüphane, kitabevi, yeme-içme alanları, teraslar ve bir arka bahçe bulunuyor. Bina mimarisiyle uyumlu sergi alanlarına erişim için kullanılan bir adet 7.4 tonluk yük asansörü ile otopark içinde yer alan 8.1 tonluk araç asansörü Liftinstituut Solutions’ın tasarım kontrol danışmanlık hizmeti ile Pera Mühendislik tarafından inşa edildi. Yükleme boyutları ile de dikkat çeken yük asansörünün kapı yüksekliği 3,7 m olarak tasarlandı.


Türkiye İMSAD Raporuna Göre Temmuz’da Faaliyetlere Dönüş Tamamlandı, Hızlı Bir Toparlanma Dönemine Girildi
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Temmuz 2020 Sektör Raporu’na göre, Covid-19 salgını nedeniyle inşaat malzemeleri sanayi üretimi, 2020 yılı mayıs ayında 2019 yılı mayıs ayına göre yüzde 26,8 geriledi. Mayıs ayındaki sert üretim düşüşünde pandemi nedeniyle iç pazar ve ihracat pazarlarının kapanması etkili oldu. Temmuz ayında iktisadi faaliyetlere ve sosyal hayata planlı ve kontrollü geri dönüş büyük ölçüde tamamlandı. İnşaat sektörü de bu dönüşten olumlu etkilendi ve temmuz verilerine göre hızlı bir toparlanma dönemine girdi. İnşaat malzemeleri sanayisinin de bu toparlanmadan olumlu etkilenmesi bekleniyor. Hızlı toparlanma olumlu ancak bu toparlanmanın sağlıklı ve kalıcı olmasının daha önemli olduğu görüldü. Gelecek aylarda desteklerin kademeli olarak azalması ile inşaat sektörünün yine kendi dinamiklerine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceği, bunun da inşaat sektörüne hızlı toparlanmanın ardından bir normalleşme getireceğinin öngörüldüğü raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.



Ciel Tower, Marina, Dubai

Dünyanın En Yüksek Oteli Dubai’de Yapılacak
Dubai Merkezli The First Group tarafından yapımı planlanan Ciel Hotel 82 kat ve 365 m yüksekliği ile dünyanın en yüksek yapılı oteli olacak. Dubai’nin turizm merkezi olan Dubai Marina’da yapımı planlanan otel için 11 bin 800 m3 beton ve 3 bin tok çelik kullanılacak. Mimari tasarımı NORR grup tarafından yapılacak otelin dış cephesi metal ve cam malzemeler ile 300 m yükseklikte tasarlandı. Bin odalı otelin inşaatının hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için şirket her 48 saatte 7 bin m3 beton dökmeyi planlıyor. Ciel Hotel’in 81’inci katında ise seyir terası ile bir sonsuzluk havuzu yer alacak.


Ertelenen ve İptal Edilen Etkinlikler
Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında yapılması planlanan etkinliklerin birçoğu 2021’e ertelendi veya iptal edildi. Ekim’de Polonya’da yapılması planlanan Euro-Lift fuarı 28-29 Nisan 2021 tarihine ve Kore’nin başkenti Seul’da düzenlecek Uluslararası Kore Asansör Fuarı ise Mayıs 2021 tarihine ertelendi. Ayrıca Ekim ayında yapılması planlanan İzmir Asansör Sempozyumu ve INELEX 2020 Fuarı da iptal edildi.


Binalarda Su Basmalarının Asansörlere Etkileri
Asansör kuyularında su bulunması sıkça rastlanılan bir durumdur. Özellikle yer seviyesinin altından başlayan kuyu diplerine sürekli olarak su sızması görülebilmektedir. Bunun yanında doğal afetler, aşırı yağışlar ve fırtınalar gibi dış etkenler de binalara su girmesine ve kuyu diplerinde su basmalarına sebep olabilmektedir. Peki asansör ekipmanının su içinde kalmasının güvenlik ve ekipman ömrüne etkileri nelerdir?Asansör elektrikli ekipmanlarının suya karşı izolasyonlu olarak üretilme zorunlulukları itfaiyeci asansörleri dışında yoktur. Esasen itfaiyeci asansörlerinde bile kuyu diplerindeki elektrikli ekipmanlar hariç diğer tüm bileşeneler üzerlerine su damlaması veya su serpmesine karşı korunurlar. Bu yüzden Yönetmelik ve standartlara uygun olarak imal edilmiş asansörlerde su basmalarına karşı özel bir önlem bulunmaz.
Asansör kuyusunda su bulunması asansör periyodik kontrol yönetmelik eklerine göre mavi etiketle değerlendirilmektedir. Yani hafif kusurlu olarak kullanımı 12 ay ile 48 ay boyunca devam ettirilebilir. Bununla birlikte kuyularda su bulunması elektrikli bileşenlerde kısa devre riski doğurur. Makalenin Devamı


Yeni AKM Binasının Kaba İnşaatı Tamamlandı
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, geçtiğimiz Şubat ayında temeli atılan Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) kaba inşaatının tamamlandığını belirtti. Pandemi sürecinde de inşaatı devam eden AKM, Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu imzasını taşıyor. Beş bloktan oluşacak Atatürk Kültür Merkezinin yapım sürecinde kaba inşaat tamamlandı. Kültür kompleksi olarak planlanan merkezin cephe kaplama işçiliği ise devam ediyor. AKM binası tamamlandığında içerisinde 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde, 4 bodrum, zemin ve 9 kattan oluşan 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 16 bin 228 metrekare büyüklüğünde, 4 bodrum, zemin ve 5 kattan oluşan 805 kişilik bir tiyatro salonu, bu mekanlarla bağlantılı sahne, kulisler, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ile millet kıraathaneleri yer alacak.



EW 2020 Fotoğraf Yarışması İçin Oylama Başladı
2020 ELEVATOR WORLD Fotoğraf Yarışmasına katılan eserlerin oylama süreci başladı. 4 Eylül’e kadar devam edecek oylama neticesinde dereceye girecek 20 fotoğrafı (yaklaşık 300 eser arasından) yine sizin oylarınız belirleyecek. Dereceye giren eser sahipleri 250 USD nakit ödül veya aynı tutara denk gelecek Elevator World’e ait eğitim, kitap ve reklam gibi ürünlerde harcama hakkı elde edecekler. Her kategorinin kazananları ile dereceye giren eserlere EW Aralık sayısında ve web sitesinde yer verilecek.


Dünyanın En Yüksek Ahşap Binasının Temeli Atıldı
Amerika’nın Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde yapımına başlanan ahşap bina 86 metre yüksekliğinde 25 kat olarak inşa edilecek. Mimari projesi Korb + Associates Foundations tarafından hazırlanan ve New Land Enterprises LLP ile Wichmann Enterprises tarafından inşa edilen Ascent adındaki projenin 80 milyon ABD Dolarına mal olması bekleniyor. Çapraz lamine ahşap ile inşa edilecek binanın 259 konut ünitesi olacak. Yüksek ahşap yapılar konusunda deneyimli firma geçen yıl Norveç’te yapımını tamamladığı Mjøstårnet Tower, hali hazırda dünyanın en yüksek ahşap binası konumunda


Covid-19 Çerçevesinde Asansör Kullanım Talimatı
Covid-19 salgını yaşamımızda pek çok alışkanlığımızı değiştirdi, değiştirmeye de devam ediyor. Her ne kadar normal yaşama dönüş kademeli olarak başladıysa da salgın henüz bitmiş değil. Bilim insanları salgında ikinci hatta üçüncü dalganın önümüzdeki aylarda gelebileceğini söylüyorlar. Daha uzun süre bu Covid-19 salgınının tehdidi altında yaşayacağız gibi görünüyor. Toplum ve toplumu meydana getiren birey ve iş kollarına düşen görev, bu virüsten azami seviyede korunmak için tüm önlemleri almaktır. Bu anlamda bu makalede asansör kullanımı için verilen öneriler metni, virüsten korunmak için neler yapmamız gerektiğini içermektedir. Plazalar, Alışveriş Merkezleri, Çok Yüksek Binalar, Havalimanları, Hastaneler gibi insan trafiğinin fazla olduğu yerlerde, asansörler, yoğun kullanılmaları nedeni ile büyük riskler içermektedir. Riski meydana getiren en büyük neden, “kişiler arası 1,5 metrelik fiziksel mesafenin” pratik olarak asansörlerde uygulanamayacağıdır. Bu ise bilim insanlarının, virüsten koruyucu önlem tavsiyelerinin en önemlilerinden biridir. Makalenin Devamı


Dünyanın En Saçma Binasına Talipli Çıktı

Google’da ‘dünyanın en saçma binası’ olarak arama yapıldığında ilk sırada yer alan Kahramanmaraş’taki yarısı kullanılmayan renkli binaya talipli çıktı. Kahramanmaraşlı iş adamı Mustafa Gök, binaya 30 milyon lira vermeye hazır olduğunu belirterek “Şehrin depreme dayanıklı, en sağlam binasını yıkmak yerine gerekli tadilâtlarla bir marka yapıp şehrimize kazandırmalıyız.” dedi. Dulkadiroğlu İlçesi, İsmetpaşa Mahallesi,Trabzon Bulvarı üzerinde 1994 yılında hizmete giren bina, 2 bin 110 metrekare alana sahip sarı, mavi ve kırmızı renkleriyle kentin hemen hemen her yerinden görünüyor. 2011 yılında tahminen 28 milyon lira bedelle satılmak istenen ancak satılamayan bina, İl Özel İdaresi’nin kapanmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine devredildi.