Ekim 2020 – Sayı 4

Ekim 14 22:33 2020

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yapı Kriterlerini Düzenledi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeni yapılacak olan ve halihazırda yapılmış hava meydanı yapıları, kara yolları, demir yolları tünelleri ile diğer zemin yapıları, kıyı ve liman yapıları ve köprü ile viyadüklerinin deprem etkisi altındaki değerlendirmelerini kapsayan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan; “Türkiye Hava Meydanı Yapıları Deprem Yönetmeliği”, “Türkiye Karayolları ve Demiryolları Tünelleri ile Diğer Zemin Yapıları Deprem Yönetmeliği”, “Türkiye Kıyı ve Liman Yapıları Deprem Yönetmeliği”, “Türkiye Köprü Deprem Yönetmeliği” ve “Türkiye Yalıtımlı ve Sönümleyicili Köprü ve Viyadükler Deprem Yönetmeliği” adlı yönetmelikler 6 Ekim 2020 günü, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, bakanlık tarafından yapılmış ve yeni yapılacak kara, hava ve deniz yapılarının deprem etkisi altındaki davranış hesapları ile tasarım, yalıtım, yapı performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirme çalışmaları için yapılacak çalışmaların esasları belirlendi. Söz konusu yönetmelikler, 6 Ekim 2021’de yürürlüğe girecek.


Mitsubishi Electric 500 Bininci Ünitesini Japonya’da Üretti.
Japonya merkezli asansör ve yürüyen merdiven imalatçısı Mitsubishi Electric, 1 Ekim 2020’de yaptığı basın açıklamasında 500 bininci ünitesini ürettiğini duyurdu. Şirket, asansör ve yürüyen merdiven tasarımı ve çalışmalarına 1935 yılında Japonya’nın Hyogo şehrindeki Kobe Works fabrikasında başlamıştı. Merkezi Aichi’de olan firma günümüzde 90 ülkede faaliyet göstermekte. Dünyanın en hızlı asansörü ve ilk spiral yürüyen merdiveni gibi inovatif ürünlere imza atan Mitsubishi Electric, Şangay Mitsubishi’de ürettiği 500 bininci ünitesini Çin’in Şenzen Şehrindeki 84 katlı Shenzhen Galaxy Twin Towers’da kullanacak.


İnşaat Malzemeleri İhracatı Ağustos’ta Hız Kesti
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi ağustos ayı sonuçlarına göre; haziran ve temmuz aylarında yükselen ihracat verileri, ağustos ayında hız keserek normalleşme sürecine girdi. 2020 yılı ağustos ayı ihracatı değeri temmuz ayına göre yüzde 17,4 gerilerken, temmuz ayında 1,93 milyar dolar olan ihracat, ağustos ayında 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yeni Normalleşme sürecinde işe geri dönüşlerle birlikte, haziran ve temmuz aylarında ihracatta hızlı bir talep artışı yaşanmıştı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı, ağustos ayında yine temmuz ayına göre yüzde 13,8 azaldı. İnşaat malzemeleri ihracatı ise 2020 yılı temmuz ayında 5,51 milyon ton ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ağustos ayında 4,75 milyon tona geriledi. İhracat miktarı geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 5,3 arttı. İhracat birim fiyatları da haziran ve temmuz aylarında artış gösterirken, ağustos ayında durağanlaştı. İnşaat malzemeleri ihracatında ortalama birim fiyat 2019 yılı ağustos ayında 0,38 dolar/kg iken, 2020 yılı ağustos ayında 0,34 dolar/kg oldu.



Otis Türkiye’nin Web Sohbetlerine Federico Garcia Parra Konuk Oldu
Pandemi döneminde sektörle online buluşmayı sağlamak için her pazartesi Instagram üzerinden online web sohbetleri düzenleyen Otis Türkiye’ye Küresel Stratejik Müşteriler ve Müşteri Danışma Kurulu Başkanı Federico Garcia Parra konuk oldu. 14 Eylül akşamı Instagram hesabında canlı yapılan sohbette Onur Artikoğlu’nun konuğu olan Parra, Otis’in küresel olarak özel müşterileri nasıl yönettiğini ve önümüzdeki dönemde müşteri yönetimi konusunda planladıkları uygulamalarını paylaştı. Covid çözümleri, arındırma önerileri gibi güncel konuların yanı sıra Parra, Otis’in dijitalleşme konusundaki son çalışmalarını aktardı. “Compass360 Akıllı Yolcu Yönlendirme Sistemleri”, “Ecall”, ve “ Eview” gibi kullanıcılara benzersiz bir yolculuk deneyimi sunan yeniliklerine değindi.


One Za’abeel Dubai

One Za’abeel Dubai Projesindeki Gökyüzü Köprüsünün Montajı Yapıldı
Investment Corporation of Dubai sahipliğinde, Irtha Dubai tarafından geliştirilen One Za’abeel projesi, iki kule ve bir gökyüzü köprüsünden oluşuyor. Proje kapsamında 330 metrelik A kulesi ile 235 metrelik B kulesi, 100 metre yüksekliğinde ve 192 metre uzunluğunda bir gökyüzü köprüsü ile birleşiyor. 9 bin ton ağırlığındaki çelik konstrüksiyon köprü, ağustos ayının sonunda 24 ağır tonajlı vinç ile kaldırılarak 3 günde monte edildi. 2021 yılında yapımı tamamlanacak lüks bir karma yapı projesi olan One Za’abeel, dünyanın en uzun gökyüzü köprüsüne sahip olacak.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından; ‘Engelsiz’ Mimari İçin ‘Erişilebilirlik Kılavuzu’
2020 Erişilebilirlik Yılı çalışmaları kapsamında, mimari yapılar için Erişilebilirlik Kılavuzu yayımlanarak, kamu kurumları, belediyeler, akademisyenler, öğrenciler ve tasarımcı mimar ile mühendislerin kullanımına sunuldu. Kılavuzun; “Bina İçi Dikey Dolaşım”, “Alarmlar ve Bina Tesisatı”, “İşaretlemeler” ve “Hissedilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri” bölümlerinde asansör, merdivenler ve alternatif erişim yöntemleri ile düzenlemeler bulunmakta. “Diğer Kullanım Alanları” bölümünde ise mutfak, banyo ve odalar ile mekanda uygulanması gereken erişilebilirlik koşulları yer alıyor. Mimari tasarımlar için Erişilebilirlik Kılavuzu’na bakanlığın internet sitesinden ulaşılabilecek.


Özel Asansör Uygulamaları ve Kullanılan Kılavuz Standartlar
Günlük hayatta kullandığımız pek çok kaldırma makinasına asansör dememize karşın, Asansör Yönetmeliği ve asansörlerin montaj standardı olan EN 81-20 söz konusu cihazların çoğunu kapsamamaktadır. Asansörlerin kurulum ve güvenlik koşullarını belirleyen EN 81-20’ye göre dikey eksen ile 15 dereceden fazla açı yapan kaldırma ekipmanları, hızları 0,15 m/s ‘den düşük olan cihazlar, valf basıncı 50 mPa üzerindeki makinalar ve bir askı sisteminin hareket ettirilmesiyle çalışmayan makinalar asansör olarak değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla, füniküler sistemler, makaslı platformlar, yatay hareket eden makinalar, engelli kişiler için kurulan merdiven asansörleri, hidrolik kaldırma platformları vs., asansör olarak isimlendirilseler de esasen özel uygulamalardır ve Avrupa kaynaklı Makine Emniyet Yönetmeliği ile çeşitli özel standartlara tabidirler. Makalenin Devamı



2020 CTBUH Konferansı’nın İlk Sponsorları Arasında Dikey Taşıma Firmaları Yer Alıyor
17 Kasım’da Singapur, Londra ve Şikago’dan canlı olarak yayınlanması planlanan “Kriz Sonrası Şehir: Sürdürülebilir Dikey Kentleşmeyi Yeniden Düşünmek” konulu Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH) 2020 Konferansı’nın onaylanan ilk sponsorları arasında dikey taşıma firmaları bulunuyor. Platin sponsorlar arasında KONE ve Otis; Altın sponsorlar arasında Schindler ve Thyssesnkrupp sponsor olarak yerini alıyor. Konferans için sponsorluk kabulu devam ediyor ve bildiri özetleri kabul edilerek katılımcı kaydı alınabiliyor.


Hyundai Elevator Türkiye’nin Genel Müdürlük Bayrağını Kyusang Yum Devraldı
Güney Kore’de bulunan Hyundai Elevator Genel Merkezi’nde uzun süre Avrupa Bölge Direktörlüğü ve sonrasında Türkiye’de Operasyonlar Müdürlüğü görevlerini başarı ile yürütmüş olan Kyusang Yum, 2020 Temmuz ayında Hyundai Elevator Kore Yönetimi tarafından Türkiye Genel Müdürü olarak atandı. Sektörde köklü bir deneyime sahip olan Kyusang Yum’un Genel Müdürlük bayrağını devraldıktan sonra Hyundai Elevator Türkiye’nin yükseliş trendine yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. Atama sonrası Kyusang Yum, Hyundai Elevator Türkiye ekibine olan inancının tam olduğunu ve birlikte çok güzel ve başarılı işlere imza atmaya devam edeceklerini söyledi.


Asansör Sektörünün İhracat Devleri
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), 2019 yılında makine sanayisinin 23 alt dalında ihracatta yüksek performans gösteren firmaları açıkladı. Toplam 26 kategoride 109 firmanın yer aldığı listede Yük Kaldırma, Taşıma, İstifleme Makineleri ve Aksamları kategorisinde iki asansör üreticisi yer aldı. Buga Otis’in üçüncü sırada yer aldığı listede, hemen ardından gelen Bursa merkezli HASPAR Asansör ise dördüncü oldu. MAİB yayınladığı raporda ihracat rakamlarını açıkladı. Dünyada 2,4 trilyon dolar pazar hacmi ile en büyük ticaret kalemini oluşturan makine sektörü, endüstrinin gücünü yukarı taşıyan en önemli kalemlerden biri. Teknolojik rekabette en güçlü ülkelerden biri olan Türkiye, makine sanayisi ihracatında yerli katma değer oranı sıralamasında, OECD altıncısı konumunda.



Antalya City Expo Fuarı
Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı ve Yerel Yönetimler Sempozyumu, “Çevre ve İnsan” temasıyla, 25– 27 Mart 2021 tarihleri arasında 9. kez Antalya Expo Center’da gerçekleştirilecek. Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliği’nin destekleri ile düzenlenen fuarda, her yıl artan katılım ve büyüme ile Belediyeler, yeni ürünleri ve teknolojileri görmek, farklı markalar ile tanışmak, iyi uygulamaları paylaşmak için Antalya City Expo fuarında buluşuyor. Her yıl yarattığı ticari hacmi büyüterek yoluna devam etmeyi hedefleyen oluşum, belediyelerin 2020 yılı hedeflerini belirleyerek alım yapabilmeleri için son 10 yılın en verimli fuarını gerçekleştirmeyi planlıyor.


Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezi’nin Restorasyonu Tamamlanmak Üzere
Restorasyonuna geçen ay başlanan Mamak’taki Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezi, kapılarını Nisan 2021’de uzay meraklılarına açacak. Geçen yıl çıkan yangında kullanılamaz hale gelen Misket Mahallesi’ndeki Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezi’nin restorasyonu için Mamak Belediyesi tarafından geçtiğimiz mayıs ayında ihale yapıldı. Yüklenici firma, uzay bilimiyle ilgili cihazların ve aktivite alanlarının kullanılamaz hale geldiği merkezdeki yenileme çalışmalarını gelecek yıl nisan ayında tamamlamayı planlıyor. Yurt içinden ve yurt dışından uzay meraklılarının uğrak mekanı olan merkezin, taşıyıcı sistemi dışında kalan yapı eklentileri aslına uygun restore edilecek. Merkezde kütüphane, seyir terası, yeni yangın merdiveni ile kaçış alanları inşa edilecek ve merkezin merdiven kulesi içinde bulunacak bir asansör yer alacak. Dış cephe aydınlatmasının da planlandığı yenilenmiş yapıda, ışık gösterisine imkân tanıyan bir sistem kurulacak.


OTIS’ten Hijyenik Bir Asansör Deneyimi
Küresel salgın boyunca hastane asansörlerinin ve sağlık personellerinin konakladığı otellerin 24 saat kesintisiz bir şekilde çalışması için elindeki tüm imkanları kullanan Otis, temassız çağrı butonu, UVC aydınlatma ve plasma fan uygulamasıyla asansörlerde maksimum hijyen yaratmayı hedefliyor. Yürüyen merdivenlerde ise el bandına güvenle tutunulması için antibakteriyel malzemeden el bandı ve UVC ışınıyla devamlı mikroplardan arındırılan el bandı gibi alternatifler sunuyor. Yeni dönem için müşteri ve kullanıcılarına önerilerde bulunan Otis Türkiye, öncelikle kişi sayısı sınırlaması yapılmasını ve asansör tabanında işaretleme ile sınırların belirtilmesini öneriyor. Akıllı telefon uygulaması “ECall” , asansör ile telefonun bluetooth üzerinden haberleşmesini sağlıyor ve binaya girdiğiniz anda asansör çağırabilmenize imkan tanıyor. Yine teması azaltan ve kişi sayısında otomatik olarak sınırlandırma yapabilen “CompassPlus Akıllı Yolcu Yönlendirme Sistemi”, ofis binalarıyla sınırlı kalmadan oteller, alışveriş merkezleri ve konutlarda da yolcu trafiğini düzenliyor.


‘Liftinstituut Solutions’ artık ‘Solutions by Liftinstituut’ Olarak Hizmet Verecek
1933 yılından bugüne, birçok ülkede geniş kapsamlı projeler için asansör ve yürüyen merdiven alanında denetim ve mühendislik hizmetleri veren Hollandalı bağımsız denetleme kuruluşu Liftinstituut’un mühendislik ve müşavirlik şirketi Liftinstituut Solutions, sektör yelpazesini genişletiyor. Solutions by Liftinstituut adını taşıyan bu yeni oluşum, tüm mimari projelerin ihtiyaç duyduğu statik, mekanik, elektrik, yangın ve cephe mühendisliği paketlerinin projelendirme ve mühendislik ve kontrollük hizmetlerini üstlenerek şirketin güçlü hizmet ve optimum çözüm tecrübesini yeni sektörlerle buluşturmayı amaçlıyor. Solutions by Liftinstituut yeni logosuyla her disiplinin bir ağ gibi örüldüğü tasarım süreçlerine atıfta bulunurken, markasına ve açıldığı sektörlere büyük bir dinamizm getirmeyi hedefliyor.


view more articles

About Article Author