Kasım 16 17:46 2020

İBB, İstanbul Meydanları için Yaptığı Oylamanın Sonuçlarını Açıkladı
İBB’nin Taksim, Bakırköy ve Salacak meydanları için yapılan projelerle ilgili yaptığı halk oylamasının sonuçları belli oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda sonuçları şu ifadelerle duyurdu: “İstanbul’un meydanları için düzenlediğimiz tasarım yarışmasının halk oylamasında toplam 352.784 oy kullanıldı.Taksim ve Bakırköy Meydanları ile Salacak Sahili’nin tasarım yarışmasına ve oylama sürecine tasarımlarıyla, fikirleriyle katkı sunan herkese teşekkürler.” Yapılan ankette Taksim Meydanı için 15 numaralı proje 86 bin 597 oy, Bakırköy için yapılan oylamada 12 numaralı proje 24 bin 782 oy ve Salacak için 42 numaralı proje 51 bin 405 oyla seçildi.


İTÜ’den İzmir Depremi Değerlendirme Raporu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 30 Ekim’de İzmir’de meydana gelen depremin ardından saha çalışmalarına yönelik hazırladığı değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda, bölgede yaşanan depremi derinlemesine ele alan teknik bulguların yanı sıra binalarda oluşan göçme ve hasarların nedenlerine ilişkin gözlem, tespit ve öneriler yer aldı. Raporda, “Büyük can kayıpları yaşamamak için, ülkemizde ve özellikle megakent İstanbul´da mevcut binaların deprem güvenliklerinin hızlı değerlendirme yöntemleriyle süratle belirlenmesi, ucuz ve kolay uygulanabilir güçlendirme yöntemleri kullanılarak zaman kaybetmeden güçlendirilmesi hayati önem taşımaktadır” denildi. Ayrıca konut ve işyerilerinin inşasında yetkin kuruluşların tercih edilmesi; bina kiralama ve satın alımında sigorta şirketleri ve müşavirlik firmaları aracılığıyla, bina güvenliğinin sorgulanması gerektiğinin altı çizildi.


Otis EMEA Operasyonlarının Başına Calleja’yı Getirdi
Otis 9 Kasım’da Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) operasyonlarının başına Bernardo Calleja’yı atadığını duyurdu. Calleja, eylül ayında şirketten ayrılan Mark Eubank’in yerine 1 Ekim’den bu yana geçici başkanlık görevini üstleniyordu. Endüstri mühendisliği eğitimi gören Calleja 1989 yılında kariyerine Otis’in San Sebastián fabrikasında mühendis olarak başladı ve 2018’de Otis Güney Avrupa ve Afrika’nın başkanı olmadan önce çeşitli yönetim kademelerinde yer aldı. Calleja, hem alt bölgeyi yönetmeye hem de İspanya’da halka açık bir yan kuruluş olan Zardoya Otis’in yönetim kurulu başkanlığı görevlerine devam edecek. Calleja bu yeni görevinde çalışmalarını doğrudan Otis Başkanı ve CEO’su Judy Marks’a raporlayacak.



İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Yüzde 14,2 Arttı
‘Türkiye İMSAD Ekim 2020 Sektör Raporu’na göre, inşaat malzemesi sanayisi üçüncü çeyrekte, sanayi üretimi, ihracat ve yurt içi satış verileri itibarıyla hızlı bir geri dönüş yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle ikinci çeyrekte meydana gelen daralmanın ardından üçüncü çeyrekte, inşaat malzemesi sanayi üretiminde yüzde 14,2 oranında hızlı bir büyüme ve 5,51 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Ancak yeni alınan inşaat işleri seviyesi 2020 Ekim ayında 0,1 puan geriledi. Raporda asansör ve yürüyen merdiven ihracatı (Ocak-Ağustos) 2020 yılında yüzde 7,1 artış sergilerken yine aynı dönemde ithalatın yüzde 30 azaldığı görülüyor. Raporda ayrıca 2020 Eylül ayı itibariyle yeni konut satışları yüzde 19,5 oranında gerilediği ve satışların 41.376 adete düştüğü belirtilmiştir. Eylül ayında kredi faiz oranlarındaki artışlar birinci el konut satışlarını sınırlamaya başlamıştı. Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.


Solar Tree
NUDES Mimarlığın Konsepti

Sürdürülebilir Bir Gözlem Kulesi: “Güneş Ağacı”
Sürdürülebilir tasarım ilkeleri ile yola çıkan NUDES, kompozit çelik ve ahşap yapı malzemeleriyle sıfır enerji gözlemevi kulesi tasarladı. NUDES’un “Solar Tree” (Güneş Ağacı) olarak adlandırdığı konsept, insanların çevredeki manzaranın keyfini çıkarabilecekleri, prefabrik “hücrelerden” oluşan modüler bir mimari yaklaşımı araştırıyor. Stüdyonun orman okulu önerisine benzer şekilde, proje, silindirik bir form ve bir dizi çıkıntılı balkon ile karakterize ediliyor. Düşey çekirdek, yörüngesel bir koridora bağlanan ve bireysel gözlemevi hücrelerine giden dairesel bir rampadan oluşuyor. Bu hücreler, her seviyede çeşitli manzaralar ve deneyimler sunan dinamik ve merkezi bir dizilimle istifleniyor. Her modüler, prefabrik “hücre”, ziyaretçilerin kulenin dış görünümünden çıkmasına ve herhangi bir görsel engel olmaksızın manzarayı gözlemlemesine olanak tanıyan çıkıntılı balkonlardan oluşuyor. NUDES ayrıca bu hücrelerin hafif ‘güneş yapraklarını’ (güneş panelleri) barındırdığını ve bunun da potansiyel olarak net sıfır enerji gereksinimlerine katkıda bulunabileceğini vurguluyor.


16. Venedik Bienali, Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu Açıldı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Kerem Piker’in küratörlüğünde Vardiya başlıklı proje yer alıyor. Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi projeye katılacak. Öğrenciler haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek. Proje zaman içerisinde şekillenecek ve bienalin sona ermesiyle tamamlanacak. Bu özelliği ile Vardiya projesi, alışılagelmiş bir sergi içeriğinden farklılık gösterecek. Türkiye Pavyonu, bienalin açık kalacağı 25 hafta boyunca yaşayan bir buluşma ve üretim mekânı olacak. Mimarlık Sergisi 25 Kasım tarihine kadar devam edecek.


Sismik Bölgelerde Asansör Emniyeti
Son zamanlarda yer kürede çok sayıda doğal afete tanık olduk. 2004 yılı içinde Amerika’daki Florida eyaleti dört önemli fırtına tarafından vuruldu. Ivan tayfunu Florida ve Gulf kıyılarını ciddi bir biçimde yıktı. Hint Okyanusunda yakın geçmişte meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami 220,000 kişinin ölümüne, evlerin ve şehirlerin zarar görmesine veya inanılmayacak şekilde yıkılmasına neden oldu. Bunlar karşılaştığımız sonuncu felaketler olmayıp, diğerleri kaçınılmaz olarak izleyeceklerdir. Doğal felaketleri önlememiz mümkün değil ancak, en azından önleyici ve koruyucu önlemeler alarak zarar derecesi azaltılabilir. Bu makalede, değişik asansör tiplerinin sismik bölgelere uygunluğu tartışılmış ve hidrolik asansörlerin sismik koşullara en uygun tip olduğu sonucuna varılmıştır. Makalenin Devamı



CIBSE Asansör Grubu Yıllık Seminerinin Duyurusu Yapıldı
İngiltere Bina Hizmetleri Mühendisleri Kurumu (CIBSE) Asansör Grubu 2020 Yıllık Seminer’i 23 Kasım’da İngiliz Yaz Saatine göre 13:30- 15:30 arasında internet üzerinden düzenlenecek. Adam Scott başkanlığındaki etkinlik CIBSE Kılavuz D: Binalarda Ulaşım Sistemleri (2020)’nin önemli noktalarını içeren kısa bir videodan oluşacak. Uzman yazarlarının dördünün yapacakları kısa sunumları bir soru-cevap bölümü izleyecek. Etkinliği buradan takip edebilirsiniz.


CTBUH Türkiye : Geleceğin Şehirlerini Neler Şekillendiriyor?
CTBUH Türkiye tarafından düzenlenen “Geleceğin Şehirlerini Neler Şekillendiriyor?” başlıklı webinar, 5 Kasım 2020 günü kapsamlı bir içerikle izleyicileriyle buluştu. Webinar, “Geleceğin Şehirlerini Neler Şekillendiriyor?” sorusuna, konunun farklı katmanlarında uzmanlaşmış yetkin bir kadroyla, global ölçekte güncel çalışma verilerine dayalı yanıtlar sundu ve katılımcılarına konu hakkında yeni perspektifler kazandırdı. Webinar; “Geleceğin Şehirlerinde CESK ve Katılımcılık”, “Geleceğin Şehirlerinde Teknolojik Trendler”, “Geleceğin Şehirlerinde Kentsel Hareketlilik” ve “Geleceğin Şehirlerinde Sağlıklı Sokak Yaklaşımı” ana başlıklarında, Şeyda Taluk’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Konuşmacılar 2015-2030 yılları arasında geçerli olmak üzere BM tarafından oluşturulmuş 17 hedefe ve 169 spesifik amaca sahip küresel “Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri”ne değinerek, trendlerden ve geleceğin şehirlerinin tasarım yaklaşımları ile nasıl fark yaratacağından bahsettiler. Türkiye’de de Birleşik Krallık’ın (UK)“Geleceğin Şehirleri Programı” için sağlamış olduğu fon üzerinden UK’nin Stratejik Ortağı “UN Habitat” ile yürütülen Akıllı Şehir Projeleri bulunuyor.


KONE Bangkok Metrosu için 72 Ünitelik İhaleyi Kazandı
KONE 9 Ekim’de yaptığı basın duyurusu ile Bangkok metrosunun MRT Turuncu Hat (Doğu Kısmı) projesinin E3 Sözleşmesi dahilinde 72 asansör ve yürüyen merdiveni kapsayan ihaleyi kazandığını duyurdu. KONE, ayrıca Yaek Lam Sali’den Khlong Ban Ma’ya kadar üç istasyona üç adet müdahale kuyusunun yanı sıra 17 adet MonoSpace® asansör ile 55 TransitMaster™ 120 adet yürüyen merdiven tedarikinde bulunacak. Bu üniteler KONE’nin E-Link™ takip sistemi ile birbirine bağlanacak. Turuncu Hat toplamda 39,8 km uzunluğunda ve 28 istasyondan (21’i yer altında olmak üzere) oluşuyor. Proje Tayland Hızlı Toplu Taşıma yönetimine ait olup genel yüklenici Italian-Thai Development Co. Ltd.’dir.


Dubai’deki Kule Kontratı Pazarın Esnekliğini Gösteriyor
Construction Week tarafından verilen habere göre Damac Properties, Dubai’deki Business Bay’de yapılacak 49,2 milyon dolarlık 26 katlı Zada konut kulesi projesinin ihalesini Trans Emirates Contracting’e verdi. Damac, yaptığı basık açıklamasında bu ihale kararının Covıd-19’un etkilerine dayanabilen güçlü bir iş modelinin kanıtı olduğunu söyledi. Zada’da kullanılacak ünitelerin tutarı belli ücretlerden feragat edilmekle birlikte190.582 dolardır. Dubai Arazi Dairesi Başkanlığı (DLD) Dubai’de Ağustos 2020’de gerçekleşen satışların Ağustos 2019’a kıyasla %11,3 oranında bir artış görüldüğünü ifade ediyor. DLD’ye göre, pazar esnekliğinde cazip fiyatlar ve seyahat kısıtlamaları anahtar rol oynadı



Finans Merkezi’ndeki İnşaatlar Hız Kazandı
İstanbul’un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olması hedefiyle yaklaşık 300.000 m2 alan üzerine kurulacak olan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İUFM) Projesi; bankacılık sektörünün öncüleri Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası gibi kamu bankaları, SPK ve BBDK gibi kamu kurumları ile T.A.O., Enisler ve İş GYO A.Ş. özel sektör mülkiyetindeki arsalarda devam eden inşaatlarıyla hız kazandı. Halk Bank binasına Türkiye’nin ilk Süper Double-Deck sistemlerini çalıştıracak yaklaşık 5 ton ağırlığındaki 25T Skymachine motorların montajı yapıldı. Halk GYO “Halk Ofis Kuleleri” projesinde OTIS tarafından 29’u Super Double-Deck olmak üzere toplamda 69 asansör ve 14 yürüyen merdiven tedarik edilecek. Tamamlandığında 300 metreyi aşan yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek yapılarından biri olacak Merkez Bankası Kulesi ise toplamda 18 adet Double-Deck asansöre ev sahipliği yapacak. 431.062 m2 ile merkezdeki en büyük inşaat alanlarından birine sahip olan Ziraat GYO binasında yer alacak 23 adet Double-Deck asansör ise Schindler’in Türkiye’deki ilk Double-Deck projesi olma özelliğini taşıyor. 261.537 m2 inşaat alanına sahip Vakıfbank binasında yer alacak 9 adet Double-Deck asansör ise KONE’nin Türkiye’deki ilk Double-Deck asansör projesi olacak. Metro bağlantısıyla da erişilebilecek yüksek yoğunluklu merkezde finans binaları dışında resmi kurumlar, dini tesis alanları, kreş, ilköğretim okulu ve parklar gibi çok sayıda ortak alan bulunuyor.


İzmir’in Yeni Otogar Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Işıkkent’teki otogarı ana transfer merkezine dönüştürmek için düzenlediği iki aşamalı ulusal mimari proje yarışması sonuçlandı. 74 proje arasından birinci seçilen proje yeşil alan miktarı, kentlinin kullanımına açık kamusal mekanları ve enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak olması ile ön plana çıkıyor. 74 projenin başvurduğu ve 8 projenin ikinci aşamaya kaldığı yarışmada Yüksek Mimar Nurbin Paker, Yüksek Mimar Hüseyin Kahvecioğlu, Yüksek Peyzaj Mimarı Damla Turan, Mimar Hatice Ersoy, Yüksek Mimar Elçin Kara Vatansever, İnşaat Yüksek Mühendisi Bahadır Özcihan’dan oluşan ekibin hazırladığı proje birinci seçildi. 2023 yılında çalışmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yürütülen Ankara- İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinin ve metro hatlarının tamamlanmasına paralel yapım ihale süreçlerinin sonlandırılması hedefleniyor.


Asansör ve Yürüyen Merdivenlerde Yolcu Güvenliği İçin:
Solutions by Liftinstituut, asansör, yürüyen merdiven ve bantlarda yolcu güvenliği farkındalığını arttırmak için bir poster hazırladı. Kamuya açık alanlarda kullanılmak üzere hazırlanan posterde asansör ve yürüyen merdivenlere girmeden önce, girerken, hareket halindeyken, çıkarken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekiliyor. Posteri ücretsiz olarak buradan indirip kullanabilirsiniz.


view more articles

About Article Author