Dış Cephe Denetmenliği Ve Hukuksal Süreçler Giriş Ve Tanımlar

Erdal Özdemir – Mimar/İnşaat Mühendisi – Dış Cephe Projeler Koordinatörü – Solutions by Liftinstituut

GİRİŞ VE TANIMLAR

Aşağıda Dış cephe Mühendisliği ve danışmanlığına dayalı UZMAN DENETİMİ ve RAPORLAMA çalışmaları, iş modeli hakkında bilgi verilmektedir. Buna kısaca “CEPHE DENETMENLİĞİ” denir.

Konunun kolay anlaşılması için bazı adlandırma ve kavramların kısa tanımlarına ihtiyaç vardır.

DIŞ CEPHE: Yapıların düşeyde ve yatayda oluşturdukları kabuk strüktürüne verilen genel ad. Bu kapsamda çatılar ve saçaklar da dış cephedir.

STRÜKTÜR: Karkası ve bu karkası örten, tamamlayan diğer malzemeleri ile bir bütünü oluşturan, yapısal kurguya strüktür denilir. Dış cephelerinde yapısal kurguları vardır.

İŞVEREN: İşin sahibi ve finansörüdür.

YÜKLENİCİ: İşverenin yaptırmak istediği işi yapmayı taahhüt edendir.

CEPHE DENETMENİ NE ZAMAN GEREKLİDİR.

Aslında iki durumda gereklidir.

  1. Durum: Dış cephe işleri ihale dosyası hazırlık ve ihale sonrası saha denetimleri aşamasında
  2. Durum: İşveren ile Yüklenici arasında ki anlaşmazlık durumlarında.

Birinci aşamada Cephe Denetmeni ile çalışılması, en ideal durumdur, çünkü tüm cephe süreci en başından iş teslimine kadar ayrıntılı olarak kontrol altında olacaktır. Bu yazının asıl konusu bu değildir.

İkinci durum ise bu yazının asıl konusudur. Yani Cephede, kusurlu imalatlar ile baş başa kalan işverenin bu durumdan kurtulmak için yapması gereken tespit ve teşhis raporlama çalışmaları. İşte tam bu noktada Cephe denetmenine ihtiyacınız var demektir.

PROBLEMLİ CEPHELERDE DURUM ÖZETİ

İmal edilen cephede pek çok problem meydana gelmiştir. Örneğin;

  • Cephe su alıyordur, Nem vb. yapıyordur
  • Rüzgarda içeriye hava giriyordur,
  • Rüzgarda ötmeler oluyordur,
  • Rüzgarda veya Normalde cepheden parçalar kopuyordur,
  • Isı transferi sorunları vardır
  • Yazın sıcak, kışın soğuk oluyordur
  • İçerde yoğuşma ve ıslanma sorunları yaşanıyordur,
  • Ses geçirme, gürültü sorunları yaşanıyordur,
  • Kullanılan camlarda merceklenme, kumlanma, portakallanma, ton farkları renk farkları kalınlık ve kalite farklılıları, ışık yansıtma veya soğurma veya geçirme sorunları vardır,
  • Kullanılan malzemelerde hızlı eskime ve deformasyon problemleri yaşanıyor olabilir,
  • İşçilik uygulamaları sebebi ile yaşanan problemler olabilir,
  • Malzeme kalite standartları ile ilgili problemler olabilir,
  • Ve bunlara benze onlarca problem söz konusu olabilir.

İŞVEREN VE YÜKLENİCİNİN  SORUNLU SÜREÇİ

Problemli dış cepheler gerek işveren gerekse yükleniciler için büyük bir sorundur. Bu gibi problemli cepheler her iki taraf için de büyük maddi kayıplar oluşturabilmektedir. Dolayısıyla taraflar bu gibi problemli durumlarda kesinlikle karşı tarafı sorumlu tutmaktadırlar.

Her iki taraf bir birini suçlu ilan edip sorunu kabullenmeyince doğal olarak çözümsüz bir süreç başlamakta, Peşinden gelen adli süreç, karşılıklı temyiz kararları ve yetersiz “bilir kişi” raporları ile iş iyice içinden çıkılmaz hale gelmektedir.

Bu aşamada davacı taraf genellikle yeterli seviyede gerekli bilgilere ve donanımlara sahip olmaksızın, çalıştığı hukuk bürosu aracılığı ile dava açmaktadır. Dolayısıyla karar verecek olan hakim konu hakkında yeterli seviyede aydınlatılamadığından kararlar gecikmekte ve süreçler uzamaktadır.

Hakimler son derece teknik ayrıntılar içeren bu konular hakkında doğru ve özet bilgilere sahip olabilmek için, bilir kişi tayin ederek konu hakkında bilgilenmeye çalışmaktadırlar. Bu bilirkişi raporları hakimleri yeterince aydınlatmayabilmektedir. Çoğu zaman davalı taraf bu “bilir kişi!” Raporlarına itiraz etmekte ve farklı bilirkişilerden de rapor talep etmektedir.

Karşılıklı itirazlarla geçen süreçte, sorunlu cepheler ile yaşamak zorunda kalan insanların durumu ise problemin başka bir boyutudur.

Solutions by Liftinstituut, tespit ve raporları, bu gibi problemli cephe imalatlarından kaynaklı süreçleri, minimum seviyelere indirir.

İş bu süreçte yapılan çalışmalara “Cephe Denetmenliği” diyoruz.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Solutions by Liftinstituut, İşverenin yaşadığı problemli süreci yalnızca teknik bir cephe sorunu olarak değil, aynı zamanda hukuksal boyutu ile de ele alır.

Bu anlamda çalışmalarımız iki aşamada eş zamanlı olarak devam edecektir,

1.Aşama: Cephe denetmenliği çalışmaları,

2.Aşama: Hukuksal çalışmalar.

Şimdi bu çözüm sürecinin her iki aşamasını da kışça özetleyelim,

1.AŞAMA: CEPHE DENETMENLİĞİ ÇALIŞMALARI

Solutions by Liftinstituut “3T” Metodu ile çözüm sürecinde hukuksal argümanların zemini oluşturur.

  • Tespit aşaması raporlaması
  • Teşhis aşaması raporlaması
  • Tedavi aşaması raporlaması

Adından da anlaşılacağı üzeri 3T baş harflerden gelmektedir.

Tespit Aşaması Raporlaması

Bu aşamada tarafsız bir göz ile tekniğin bilinen durumu ve reel gerçeklik tespit edilir. Gerek yerinde yapılan tespitler gerekse proje üzerinde yapılan tespitler karşılaştırılır. Bu aşamada;

  • Taraflarca onaylı sözleşme ve tüm ekleri,
  • Var ise sözleşmeye bağlı Teknik şartname,
  • Cephe projesi ve tip detayları,
  • Keşif metraj tabloları ve analizleri,
  • Var ise cephe statiği hesaplamaları ve mühendislik analizleri,
  • Var ise Rüzgar veya deprem simülasyonları,
  • Var ise Montaj metodu,
  • Kullanılan malzeme sertifikaları, kalite standart belgeleri,
  • Var ise şahit numuneleri,
  • Var Cephe test raporları,
  • Var ise malzeme laboratuvar test raporları vs..

Bu ve bunun gibi cepheye özel pek çok konunun farkında olarak, sorunlu cephe yerinde incelenir. İnceleme sırasında cephenin kritik bölümlerinin sökülmesi veya açılması gerekebilmektedir. Bu bölgelerden alınan parçalar analize gönderilmesi gerekebilir, yerinde bazı testlerin yapılması gerekebilir.

Tüm bu çalışmalar yazı, fotoğraf, video ve numuneler ile raporlanır. Bu aşamada ön yargılardan kaçınılarak salt bilimsel tespit raporlaması yapılır.

Teşhis Aşaması Raporlaması

Tespit aşamasında elde edilen sonuçlar ışığında, tespit de incelenen maddelere ilave olarak;

  • Teknik Yasal mevzuatlar
  • Ulasal ve uluslar arası standartların getirdiği koşullar

Bu aşamada dikkate alınarak, açık ve anlaşılabilir yorumlama yapılır.

Bu yorumda sebep sonuç ilişkilendirmeleri yapılarak problemli durumun hangi sebepten meydana geldiği ve nelerin yanlış eksik veya kusurlu olduğu açıkça ifade edilir, ispatları ile raporlanır. Bu aşamada, yaşanmakta olan sorun, sebepleri ile teşhis edilmiştir. Anı zamanda uyulması gereken standartlara ve yasal mevzuatlara ne kadar riayet edilip edilmediği de ispatlanmaktadır.

Tedavi Aşaması Raporlaması

Bu aşama çalışmanın bir sebebi tazmin etme miktarını anlamak diğer bir sebebi İşverene, onarım telafi sürecinde ışık tutmak içindir.

Yapılması gerekip de yanlış veya eksik yapılmış olan cephe imalatlarının, tekniğin bilen durumuna, yasal mevzuatlar, ulusal ve uluslar arası standartlar uygun olarak tekrar onarım / yapım maliyetleri yapılır. Bu çalışma kimi durumlarda hasar/kırım tespit raporu olarak da yapılabilmekte ve bedellendirilmektedir. Bu bedeller Hukuksal müdahale aşamasında kullanılacak argümanlardan bir kaçıdır.

2.AŞAMA: HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

Dış cephe ve inşaat faaliyetlerinde çıkan problemler konusunda özelleşmiş avukat ekibimiz, hukuksal süreci, olması gereken en doğru zamanda başlatmaktadır. Hukuksal sürecin takibinde zamanlama faktörü büyük önem taşımaktadır.

Bu aşamada müvekkilimizin yaşadığı mağduriyetin ve uğradığı zararların, yasal takibi yapılmaktadır. Zaten tüm delil ve ispatlara sahip olduğumuz için hukuksal mücadelede büyük oranda başarı elde edilmektedir. Bu sebeple hukuksal sürecin ayrıntılarına burada girmeyeceğiz ancak bu sürecin bizim kontrolümüzde sonuçlanacağının tekrar altını çizmekte fayda görmekteyiz.

İş bu çalışma modeli ile pek çok problemli durum mahkeme süreci başlatılmadan taraflar arasında yeni sözleşmeler ile sonuçlanabilmektedir.