back to homepage

Eylül 2021 – Sayı 15



Türkiye ENR Top 250 Listesinde Üçüncü Oldu
Türkiye, “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” 2021 yılı listesinde, 40 firma ile dünyada üçüncü sırada yer aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’ın (ENR) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı listede Türkiye, 40 firma ile Çin (78 firma) ve ABD’nin (41) ardından üçüncü oldu. Uluslararası proje gelirlerine göre listedeki ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerin sayısı ise yedi oldu. Rönesans İnşaat ilk 30 uluslararası müteahhitlik firması arasında 28’inci sırada yer aldı. İnşaat firmalarının elde ettikleri 18,3 milyar dolar gelirle Türkiye, küresel pazardan yüzde 4,4 pay alarak ülkeler sıralamasında da sekizinci oldu. Türk firmaların faaliyetleri, en büyük Pazar olan Rusya’nın da dahil edilerek değerlendirildiği Avrupa (8 milyar dolar) ve ardından Orta Doğu (5,9 milyar dolar) bölgesinde yoğunlaştı. ENR’ın “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”ndeki Türk firmaları ise şöyle: Rönesans, Limak, Ant Yapı, Yapı Merkezi, Enka, Tekfen, Onur, TAV, Nurol, Esta, Gülermak, Aslan, Sembol, Kuzu, Kolin, Yüksel, Eser, IC İçtaş, Çalık, İlk, GAP, Polat Yol, Alarko, Dekinsan, Gürbaş, Tepe, Makyol, Metag, Üstay, Yenigün, Summa, Gama, NATA, Cengiz, MBD, Feka, IRIS, SMK, STFA, Doğuş.


CTBUH Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre Yüksek Binaların Yüzde 84’ü 9/11 Sonrasında İnşa Edildi
Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH) yayımladığı basın bülteni’nde, “Sayılarla Yüksek Binalar” serisi bünyesinde “9/11 Olayının Yüksek Binalar Üzerindeki Global Etkisi “başlıklı son çalışmayı yayınladı. Çalışmada 200m ve üzerindeki binaların yüzde 84’ünün 11 Eylül 2001’de New York’daki İkiz kulelere gerçekleştirilen terör eyleminden sonra inşa edildiğini ortaya kondu. Çalışmada ayrıca ABD’deki en yüksek 100 binasından 86’sının 2001’den bu yana inşa edildiği ve Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleleri hala ayakta olsaydı, dünyanın 31. ve 32. en yüksek binaları olacağı ifade edildi. 2001’den bu yana dünyanın en yüksek 100 binasının ortalama yüksekliği 399m ile yüzde 141 arttı. Yüksek binalar dünyanın her yerinde çoğalırken, 2001’de yüksek binaların yüzde 41’i ABD’de iken bugün yalnızca bu binaların yüzde 15’i ABD’de bulunuyor. Yüksek binaların sayısı Asya ve Orta Doğu gibi yerlerde belirgin bir şekilde artmış durumda.


Gebze – Darıca Metro Hattı’nın Dikey Taşıma Üniteleri AKE Tarafından Tedarik Edilecek
Antalya Merkezli AKE, Kocaeli’nin Gebze-Darıca Metro Hattı projesine 108 yürüyen merdiven, 10 yürüyen bant ve 47 asansör olmak üzere toplamda 165 ünitelik bir anlaşma imzaladı. Sahil ve Marmaray ile bağlantıyı kolaylaştıracak hat 15,4 km uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşuyor. İki etapta tamamlanacak metro hattı projesinin 2022 yılı sonunda 8 istasyon, 2023 yılı eylül ayı itibariyle de eklenecek 3 istasyonun ilavesiyle hizmete açılması planlanıyor. Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Darıca semtinde başlayan metro hattında ağır hizmet tipi, uzun ömürlü, dayanıklı yürüyen merdiven ve bantlar kullanılacak. Günlük 330 bin yolcu kapasitesine sahip metro hattında kullanılacak yürüyen bantlar 80 ve 90m uzunluğunda olacak, bu projede bulunan en büyük yürüyen merdiven ise 20m uzunluğunda üretilecek.




Konya’da Asansör Bakımı Esnasında Çıkan Yangında İki Kişi Hayatını Kaybetti
Konya’da bir otelde makine dairesiz bir asansörün bakımı sırasında kabin üzerinde kaynak yaparken çıkan yangında Berkan Üzgü (25) olay yerinde, yaralı kurtulan Ahmet Mutlu (23) da kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 2 Eylül Perşembe günü merkez Karatay ilçesi Aziziye Mahallesi Ayanbey Sokak üzerinde bulunan bir otelde meydana gelen olayda, Berkan Üzgü ile Ahmet Mutlu asansör kabini üzerinde kaynak yaptıkları esnada, kaynaktan sıçrayan kıvılcımlar ses yalıtımı amacı ile kuyu içinde kullanılmış yangına dayanıksız ses yalıtım malzemesini tutuşturdu. Aniden etrafı kaplayan alev ve duman nedeniyle asansörün elektriksiz kalması sonucu inemeyen personel yoğun duman ve aleve maruz kaldı. Kabin ile duvar arasından aşağıya inmeye çalışan ancak sıkıştığı yerde yoğun dumana maruz kalan Berkan Üzgü olay yerinde hayatını kaybetti. Kabin üzerinde yoğun duman ve aleve maruz kalan Ahmet Mutlu ise itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kurtarılarak Konya Şehir Hastanesine kaldırıldı ancak tedavi gördüğü hastanede 4 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.


TİKA’dan Bosna Hersek’te Fiziksel ve Zihinsel Engelliler Okuluna Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in Zenica şehrinde faaliyet gösteren Fiziksel ve Zihinsel Engelliler Terbiye, Eğitim ve Rehabilitasyon Okuluna engelli asansör kurulumu gerçekleştirildi. Özel gereksinime sahip öğrencilerin okula girişleri ile 2. katta bulunan sınıflar ve diğer mekanlara ulaşımlarının sağlanmasında okul hizmetlilerinin yaşadıkları sorunların çözülmesi için ihtiyaç duyulan bir adet engelli asansörü TİKA tarafından kurularak 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrencilerin istifadesine sunuldu. Kurulumu gerçekleştirilen engelli asansörünün açılış törenine Zenica-Doboj Kantonu (ZDK) Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Spahija Kozlic, Pedogoji Kurumu Müdürü Aida Salkic, TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal, Okul Müdürü Tarik Salcinovic, eğitimciler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Bakan Kozlic, törende yaptığı konuşmada, eğitim sektöründe TİKA aracılığıyla birçok projeyi hayata geçiren Türkiye’ye teşekkürlerini ifade etti.


Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısı Yüzde 88,4 Oranında Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 88,4, yüzölçümü yüzde 45,3, değeri yüzde 93,7, daire sayısı yüzde 49,8 arttı. Yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 65,4 milyon metrekare iken, bunun 38,5 milyon metrekaresi konut, 14,4 milyon metrekaresi konut dışı ve 12,5 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Yapı ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek paya ise 47,1 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip olurken, bunu 4,8 milyon metrekare ile bir daireli ikamet amaçlı binalar izledi. Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2021 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bina sayısı yüzde 19, yüzölçümü yüzde 3,3, değeri yüzde 37,7, daire sayısı yüzde 3,4 arttı.




KONE’den Monospace 300 MRL Asansör
KONE Americas tarafından 1 Eylül 2021 tarihinde yapılan basın açıklamasında “iki ila dört katlı binalar için optimize edilmiş uygun fiyatlı bir asansör çözümü” olarak nitelendirilen makine dairesiz (MRL) sürtünme tahrikli asansör olan MonoSpace® 300 adlı ürünü geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu yeni modelin sahada eksiksiz bir kurulum için gereken süreyi azaltmaya yardımcı olacak optimize edilmiş asansör komponentleri ve kurulum yöntemleri sunduğunu ifade etti. Ayrıca KONE Care asansör bakım anlaşması sayesinde de bina sahiplerinin ve teknisyenlerin bir sorun çıkmadan önce meydana gelebilecek durumları kestirebilmelerini ve daha iyi önlem almalarını sağlayan ek bir hizmet olan KONE 7/24 Bağlantılı Hizmetlerinden yararlanmasına da olanak sağlanacağı da ifade edildi. KONE MonoSpace 300 geleneksel bir hidrolik asansörün taban alanına uyacak şekilde tasarlandı. Bu sayede montajcıların geçici çalışma platformlarına, blokajlara veya makine dairelerine ihtiyacı olmayacak. Kurulum yöntemi yalnızca asansör imalat süresinden tasarruf sağlamakla kalmayıp projenin bütçeyi aşmamasını da sağlıyor. En üst katın kapı çerçevesine yerleştirilen asansör kontrolörü klima için ayrı bir bölme ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Daha fazla bilgi için kone.us veya kone.ca sitelerini ziyaret edebilirsiniz.


Asansörlerde Yazılım ve Elektronik Elemanların Güvenlik Aygıtlarında Kullanılmasının Getirdiği Riskler
Teknoloji ilerledikçe özellikle yazılım ve elektronik alanında yaşanılan gelişmeler asansörleri de etkilemekte ve kumanda sistemleri daha fazla veriyi daha kısa zamanda işleyerek gittikçe daha “akıllı” hale gelmektedir. Bununla birlikte mekanik riskler (düşme, kopma, yanma vs..) zaman içinde bir risk değerlendirmesinden geçerek yeterli önlemler geliştirildiyse de yazılım ve elektroniğin güvenliğin içine daha fazla girdiği günümüzde yazılım risk değerlendirmeleri henüz mekanik aksam kadar kapsamlı yapılamadığından önleyici tedbirlerin uygulanması da hala hazırda gelişen bir süreçtir. Güvenliğin sağlanması için gerekli tüm korumalar bir şekilde yazılım ve elektronik araçlar ile kontrol edilmektedir. Güvenlik aksamlarının bir elektrik kontağıyla izlenmesinden, asansörün sürekli olarak konumunun iletimine, motor frenlerinin senkronize çalışmasından kabin kapısının kapalı konumunun denetlenmesine kadar özellikle yazılım asansörün her bir parçası için kullanılmaktadır. Makalenin devamı


Tokyo Metro İstasyonuna Eğimli Asansör
Eğimli asansörler genelde dış mekanlardaki eğimli yerlerde bulunur fakat Sora News 24 ‘ün haberine göre bu cihazlardan biri ilk kez şehirde bulunan istasyonların birine, Tokyo’daki bir metro istasyonun içine monte edildi. 10 Temmuz 2021 tarihinde hizmete açılan Akasaka-mitsuke istasyonundaki eğimli asansör, Tokyo metrosu bünyesinde bulunan Ginza ve Marunouch hatları üzerinde yer alıyor. Montajı NBT Nippon BldTechnos Co. Ltd. tarafından yapılan asansör yer altındaki ikinci ve üçüncü katlar arasında merdivenlerin yanında yer alıyor. Demiryolu çalışanlarına göre, eğimli asansör tekerlekli sandalye merdiven asansörünün bulunduğu yere yapıldı. Önceki asansörün kullanımının zor olması ve bir personel tarafından çalıştırılması gerektiği için ideal olmadığı kaydedildi. Kullanımı kolay olan yeni asansörün, yukarı veya aşağıya bir seyri ise 30sn sürüyor ve yalnızca tekerlekli sandalye kullananlara değil yaşlılara, puset ve bebek arabası kullananlara da hizmet veriyor. Tokyo Metrosu yetkilileri eğimli asansörleri diğer istasyonlarda da kullanılmasının düşünüldüğünü iletiyor.




2021 WAF Ödülleri: Dünyanın En İyi Yeni Mimari Eserleri Gözler Önüne Serildi
Dünya Mimarlık Festivali (WAF) tarafından dünyanın en iyi yeni binaları ve peyzaj tasarımlarını içeren prestijli aday listesi açıklandı. 200 adaydan oluşan listede Lanzhou’daki geniş kapsamlı açık hava Çin Kültür ve Fuar Merkezi ile Abu Dabi’nin en eski binası olan Qasr Al Hosn Kalesi de dahil olmak üzere ticari merkez, özel konut ve kültür projeleri yer alıyor. Bu arada, Çin’in sahil kenti Sanya’da otuz yılı aşkın çevre kirliliği ve gelişmenin ardından yemyeşil bir mangrov parkı restore edildi. Bunun yanı sıra listede daha küçük girişimler de yer aldı. İsviçre’deki Jura Dağları’nda, lüks saat tasarımcısı Audemars Piguet’in yeni bir müzesine ev sahipliği yapan alanda tuhaf bir yeşil tepeli spiral yükseliyor. İran kıyılarındaki Hürmüz Adası’nda ise renkli kubbeleri olan turistik konutlar ziyaretçileri yerel halkla kaynaştırmayı hedefliyor. Geçen yılki WAF Ödülleri koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelendiği için bu yılın kısa listesi 2019 ile 2021 yılları arasında tamamlanan mimari projelerden oluşuyor. Kazananlar, kategori ödüllerine karar vermek ve bir projeyi Dünyanın Yılın Binası olarak taçlandırmak üzere aralık ayında 100’ün üzerinde jürinin Portekiz’in Lizbon kentinde bir araya geleceği festivalde belirlenecek.

B.I.G. Architecture D.P.C., MUSÉE ATELIER AUDEMARS PIGUET, Le Brassus, Switzerland
3XN, cube berlin, Berlin, Germany


EW Yılın Projesi 2021 İçin Başvurular Başladı

ELEVATOR WORLD, 2021 Yılın Projesi Ödülleri için 30 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru kabul edecek. Dokuz kategoride ödül verilecek yarışmada kazananlara Elevator World 2021 Ocak sayısında yer verilecek. Son iki yıl içinde tamamlanmış projelere açık olan yarışma için fotoğraf ve metinler ile başvuru formunun doldurularak elektronik dosya transferi, CD veya flaş bellek ile gönderilmesi gerekiyor. Yarışmaya şu kategorilerde başvurulabilecek:

  • Asansörler, Yeni Kurulum
  • Asansörler, Modernizasyon
  • Yürüyen Merdivenler, Yeni Kurulum
  • Yürüyen Merdivenler, Modernizasyon
  • Yürüyen Bantlar
  • Eğimli Asansörler
  • Platform Asansörler & Merdiven Telesiyejleri
  • Özel Konut Asansörleri
  • Özel Kullanım Asansörleri

Amerika Çöllerinde 400 Milyar Dolarlık Yeni Şehir Planları Gözler Önüne Serildi
Tokyo’nun temizliği, New York’un çeşitliliği ve Stockholm’ün sosyal hizmetleri: Milyarder Marc Lore, 5 milyon kişilik “Amerika’nın yeni şehri” vizyonunun ana hatlarını bu şekilde belirleyerek tasarımı konusunda dünyaca ünlü bir mimarla anlaştı. Şimdi bu şehri inşa etmek için bir yere ve 400 milyar dolarlık bir fona ihtiyacı var. Eski Walmart yöneticisi geçen hafta Amerika çöllerinde sıfırdan inşa etmek istediği sürdürülebilir bir metropol olan Telosa’ya yönelik planlarını açıkladı. 60 bin hektarlık bu tutkulu proje çevre dostu bir mimari, sürdürülebilir enerji üretimi ve kuraklığa dayanıklı olduğu söylenen bir su tesisatı vadediyor. “15 dakikalık şehir tasarımı” denen tasarım sayesinde şehir sakinleri evlerinden işyerlerine, okullara ve diğer tesislere 15 dakika içerisinde ulaşabilecekler. Projenin resmi internet sitesi’nde yer alan bilgiye göre, halen yer aranmakla birlikte proje için Nevada, Utah, Idaho, Texas ve Appalachian bölgeleri düşünülüyor. Resimlerde yeşilliklerle kaplı konutlar ile açık alanın keyfini çıkaran hayali şehir sakinleri yer alıyor. Fosil yakıtla çalışan araçların yasak olacağı şehrin güneş ışıklarının vurduğu sokaklarında skuterler ve yayaların yanında otonom araçların da seyrettiği görülüyor. Diğer bir resimde ise şehrin sembolü olarak betimlenen ve Equitism Tower ismi verilen bir gökdelen bulunuyor. Binada ayaklı bir su deposu, havada bitki yetiştirilen bostanlar ile “üretilen her şeyin paylaşılıp dağıtılacağı” enerji üreten bir fotovoltaik çatı bulunması planlanıyor.


Hyundai Elevator ve LG’den Akıllı Bina Çözümleri
AJU Business Daily’nin 20 Ağustos 2021 tarihli haberine göre, Güney Kore menşeli Hyundai Elavator ile LG Electronics asansörlere, otonom robotlara ve ev şebeke sistemlerine bağlanabilen akıllı bina çözümleri geliştirmek üzere güçlerini birleştirdi. Hyundai, organik ışık yayan diyot ve sinyal teknolojilerini birleştirerek, yolculara dijital bir deneyim yaşatabilen seçkin asansörler üretebilmek için çeşitli uygulamalarla bağlantı kurabilen bir açık uygulama programlama ara yüzü (API) geliştirmeyi planlıyor. LG, bu ortaklıkta deneyimini, servis robotları ve gösterge panelleri tasarlayarak yansıtacak. Yapay zekadaki ilerlemeler ve diğer yenilikler sayesinde asansör sektörü yeni ve deneyimsel mobilite ürünleri üreticisi haline gelmiş durumda. Servis robotlarıyla ziyaretçi bilgilerinin, asansör çağrı programlarının, teslimat ve kat hizmetlerinin otomatik olarak tanınması mümkün olacak. Projenin kullanım alanları arasında apartmanlar, oteller, ofis binaları ve hastaneler yer alıyor.