back to homepage

Ocak 2021 – Sayı 7


2021 Yılı Asansör Muayene Fiyatları Açıklandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilen A Tipi Muayene Kuruluşları 2021 Yılı Listesi açıklandı. Buna göre 38 A Tipi Muayene Kuruluşu listede yer alırken Ümraniye Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Asansör Muayene Hizmetlerinin Yetkisi 30 gün süreyle askıya alındı. Listeye göre uzatmadıkları takdirde 2021 yılı içerisinde 12 Muayene kuruluşunun yetki süreleri de dolacak. 2021 yılına ait Asansör Periyodik Kontrol Ücretlerinin de yer aldığı listede durak sayısı 0’dan 5’e kadar olan asansörlerde muayene ücreti Taban fiyat olarak 312 TL + vergiler, tavan fiyat ise 353 TL + vergiler olarak, 6-10 durak, taban fiyat 353 TL tavan fiyat 415 TL, 11-15 durak, taban fiyat 415 TL tavan fiyat 498 TL, 16-20 durak, taban fiyat 498 TL tavan fiyat 581 TL, 21-25 durak, taban fiyat 581 TL tavan fiyat 664 TL, 26-30 durak, taban fiyat 581 TL tavan fiyat 747 TL, 30 durak ve üzeri için ise taban fiyat 747 TL, tavan fiyat ise 1038 TL + vergiler olarak belirlendi.


Semt Bahçekent’in Asansörleri Kleemann’dan
İstanbul’un Avrupa yakasında Emlak Konut’un büyük projelerinden biri olan ve Siyahkalem Mühendisliğin yüklenicisi olduğu Semt Bahçekent Projesinde bulunan asansörler Kleemann Asansör tarafından tamamlanıp teslim edildi. Kleemann, projenin en yüksek binası olan D bloktaki 31 duraklı ve 2,5 m/s hızındaki 3 yolcu ve bir yangın asansörü de dahil olmak üzere toplam 16 adet asansörden oluşan projenin, dikey taşımasını da projelendirerek, üretim, nakliye, montaj ve yeşil etiket alım süreçlerinin tamamını 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlayıp, teslimatı gerçekleştirdi


Asansör Sektörü Raporu 2020 Yayımlandı
Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından Asansör ve Yürüyen Merdiven sektörüne ait bilgi, veri ve değerlendirmelerin yer aldığı ‘Asansör Sektörü Raporu 2020’ yayımlandı. Raporda her yıl olduğu gibi veriler ‘Sektörün Genel Durumu’ ve ‘Sektörün Son Altı Aylık Değerlendirmesi’ şeklinde TÜİK ve Bakanlık verileri ile açıklandı. Raporda öne çıkan verilerde Türkiye’de 2020 yılına kadar yaklaşık olarak 600 bin adetin üzerinde asansör tesis edildiği ve 2019 yılında muayene edilen 507 bin asansörden %18 Yeşil, %29 Mavi, %9 Sarı ve %44’ü Kırmızı (Güvensiz) olarak etiketlendi. 2019 yılı ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında; 2019 yılı için dış ticaret hacmi toplamda 328 milyon ($) seviyesinde gerçekleştiği açıklandı. Türk asansör sektörünün faaliyet alanı dikkate alındığında, üretilen binaya göre yıllık montaj sayısı, belgelendirme hizmetleri, periyodik kontrol hizmetleri, aksam üretimi, bakım ve servis hizmetleri genelinde yaklaşık 1-1,5 Milyar ($) seviyelerinde bir ciroya sahip olduğu değerlendirilmektedir.


Aralık Ayında Konut Satışlarındaki Sert Düşüş
2020 yılının yaz aylarında açıklanan teşvik paketleri ile özellikle ipotekli konut satışlarında rekor düzeyler görülmüştü. Düşük faizler nedeniyle 2020 yılında ipotekli konut satış sayısı 2019’a göre %73 artarak 573 bin olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışındaki artış ile birlikte toplam konut satışları 2019 yılına göre %11 artmış oldu. Ancak 2020 Aralık ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,6 azalarak 105 bin 981 oldu. Bu sert düşüşteki temel neden Merkez Bankasının faiz oranlarında artışa gidişi ile birlikte konut kredi faiz oranlarında meydana getirdiği artış ve ülke genelindeki satınalma gücünde meydana gelen düşüş olarak değerlendiriliyor.



Türk Firmaları, 2020’de 226 Ülke ve Bölgeye İhracat Yaptı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, aralık ayında ihracatçıların Türkiye’nin bayrağını 209 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını ifade ederek, “Yılın tümünde ise ihracat ailesi, 226 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi.” dedi. Gülle, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen 2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, aralık ayında çelik sektörünün Belçika’ya ihracatını yüzde 269 artışla 57 milyon dolara, ABD’ye ihracatını da yüzde 162 artışla 76 milyon dolara çıkardığını bildirdi. Gülle, 2020’nin tamamında ise en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 ilin sırasıyla 66 milyar 677 milyon dolarla İstanbul, 12 milyar 881 milyon dolarla Bursa, 12 milyar 271 milyon dolarla Kocaeli, 9 milyar 535 milyon dolarla İzmir, 7 milyar 932 milyon dolarla Gaziantep, 7 milyar 766 milyon dolarla Ankara, 4 milyar 460 milyon dolarla Sakarya, 4 milyar 180 milyon dolarla Manisa, 3 milyar 191 milyon dolarla Denizli ve 2 milyar 434 milyon dolarla Hatay olduğunu aktardı


Türkiye’nin En Yüksek Binası Finans Merkezinde Yükseliyor
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yapımına başlanan Merkez Bankası Binası tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek binası olacak. Merkez Bankası Kulesi 353,90 metre yüksekliğinde ve 301.651 metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip olarak tasarlandı. 2018 yılında inşaatına başlanan Merkez Bankası yapısının ilk mimari grubu ile yol ayrılığı yaşanmış ve sonrasında projenin tasarımı baştan aşağı yenilenmişti. Bu süreçte 2015 yılında Merkez Bankası tarafından düzenlenen tasarım yarışmasını kazanan Almanya merkezli mimarlık firması HPP’nin hazırladığı mimari proje geçtiğimiz yılın başında rafa kaldırıldı ve Vizzion Architects’ en Şefik Birkiye’nin projesi ile ilerleme kararı alındı. Projede yer alacak 60 Asansör ve 26 Yürüyen Merdivenin ihalesi ise 2021 yılının ilk haftalarında yapıldı.


Asansörlerde Emniyet Zinciri
2018’in sonlarında, Şikago’daki bir gökdelende bulunan bir ekspres asansör 95’inci kattan lobiye inerken varış katından uzak bir noktada beklenmedik bir biçimde durmuştu. Denetmenler, muhtemelen kabin 20’nci kat hizasında geçerken asansörün yedi adet askı halatından birinin koptuğunu tespit ettiler. Kabin güvenli bir biçimde yavaşlayarak 12 ile 11’inci kat arasında kontrollü olarak durmuştu. İçeride bulunan yolculardan yaralanan olmamıştı. Olay medyada büyük sansasyona yol açmış ve 875 North Michigan bulvarındaki (eski John Hancock Merkezi) asansörün 84’üncü kattan düştüğü iddia edilmişti. Oysa öyle olmamıştı. Çok katlı binalarda bulunan bütün asansör sistemlerinde olduğu gibi bu binanın asansörlerinde de yolcuları güvene alacak çoklu ve yedekli güvenlik sistemleri bulunuyordu. Makalenin Devamı



Yeni Adana Stadyumu 10 Asansör ve 2 Yürüyen Merdiven ile Yeni Sezona Hazır
Adana’nın Sarıçam ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımına 2014 yılında başlanan UEFA standartlarındaki 33 bin kişi kapasiteli Yeni Adana Stadyumu’nda sona gelindi. 102 dönüm arazinin 43 dönümlük bölümü üzerine inşa edilen stadyum, 6 kat yüksekliğinde, 33 bin kişi kapasiteli olarak tasarlandı. Stadyumda sosyal donatıların yanı sıra 10 asansör, 2 yürüyen merdiven, 104 turnike, basın ve VIP tribünü yer alıyor. Stadyumun yeni sezonda karşılaşmalara ev sahipliği yapması bekleniyor


ZHA, Shenzhen Tower Projesi Tasarım Yarışmasını Kazandı
Zaha Hadid Architects (ZHA), 11 Ocak’ta yayınladığı basın bildirisinde Çin’deki Shenzhen Körfezi’nin Süper Merkezinde çarpıcı bir ikiz kule binası olan Tower C’yi tasarlamak için yapılan ihaleyi kazandığını duyurdu. Tower C, Guangdong, Hong Kong ve Makao’dan her gün 300 bin çalışanı ağırlayacak. Ayrıca proje, konferanslar, sergiler ve diğer kültürel programların düzenleneceği mekanları da içerecek. Projenin tasarımı, yaklaşık 400 m yükseklikte olan gökdelenin süper yüksek statüye ulaşmasıyla “çok boyutlu dikey bir şehir” yaratacak. Kuleler, doğal ışıklı ofis alanı, alışveriş, eğlence ve yemek olanaklarıyla sütunsuz olacak. Ayrıca bir otel, bir kongre merkezi ve sergi galerileri olan kültür tesisleri de yer alacak. Dış cephede, enerji tüketimini azaltmak için dışarıdaki havayı çekecek şekilde tasarlanmış çift yalıtımlı bir cam perde duvar olacak.


Mardin’in Silueti için 240 Yapı Yıkılacak
Güneydoğu’nun önemli turizm merkezlerinden olan Mardin’in siluetini bozduğu belirtilen 240 yapının yıkılmasına karar verildi. Yıkım için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaklaşık 10 Milyon TL ödenek ayırdı. Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, yaptığı açıklamada, tarihi dokuların siluetini bozan görüntülerin ortadan kaldırılması için yoğun bir çalışma başlattıklarını söyledi. Demirtaş, “Ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden Mardin’i yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbedecek ve turizm potansiyelini katlayan bir şehir statüsüne getirmek için çalışmalarımız aralıksız devam edecek” dedi. Mardin Değerlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Beşir Güneş ise, yıkımın ardından kentin gerçek siluetine kavuşacağına dikkat çekti.


Cordova’nın Asansör Saati 99 Yıl Sonra Zamanı Yakaladı
İstanbul’ın Beyoğlu ilçesi Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan ve İspanyol kökenli Cordova Kardeşler tarafından 1922 yılında inşa edilen apartmanın tarihi asansörü, İtalyan firması Stigler’e yaptırıldı ve gemiyle İstanbul’a getirildi. Moşe Cordova özel asansör istediği için, asansör kabinine Gustav Becker’in 1847’de kurduğu saat firması GB’nin ender ürünlerinden biri yerleştirildi. Cordova Ailesi, 1948’de İsrail’e göç etti. İstanbul’un tek saatli asansörüne sahip bina, yıllar içerisinde birçok aileye ev sahipliği yaptı. Mimar Seda Özen Bilgili, İstanbul’daki tarihi yapılarla ilgili hazırladığı bir belgeselde Cordova Kardeşler Apartmanı’ndaki çalışmayan saati fark etti. Mimar Bilgili, çalışmayan saatle ilgili Türkiye’de ‘saray saatçisi’ olarak bilinen Recep Gürgen’e ulaştı. 74 yaşındaki Recep Gürgen, tarihi saati restore etti ve asansör kabinindeki yerine yerleştirdi. Gürgen, “İnsanlar evden çıkarken saate bakarlardı. Kol saatleri de çok yaygın değildi. Bu saat ise ince düşünülerek asansöre yerleştirilmiş” dedi.