back to homepage

TEMMUZ 2021 – SAYI 13


Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde 11 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan 31538 Sayılı Resmî Gazete ile bir dizi değişiklik yapıldı. Yeni değişiklik ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi askıya alınan veya iptal edilen asansör monte eden veya onun yetkili servisi, asansörlere yönelik bakım, onarım ve servis hizmeti sunamayacak. Ayrıca yönetmeliğe aykırı hareket eden asansör monte eden veya onun yetkili servisine, bina sorumlusuna veya kat maliklerine, servis teknik sorumlusuna ve asansör yaptırıcısına 1705 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen idari para cezası uygulanıyordu. Ancak bina sorumlusuna veya kat maliklerine geçici 1’inci maddede belirtilen tescil işlemini yaptırmadığından dolayı birinci cümlede ifade edilen idari para cezası uygulanamayacak. Uygulanan idari para cezası, ceza kararının ilgiliye tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekecek.


Yüksek Binalarda Patlama ve Yangın Güvenliği
CTBUH Türkiye, 21 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi olarak Zoom üzerinden “Yüksek Binalarda Patlama ve Yangın Güvenliği” konulu bir webinar düzenledi. CTBUH Bölge Komitesi Eş Başkanı Burak Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, İstanbul Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Sarı; Yüksek Binalarda Patlama Etkilerini ve Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Serdar Selamet; Yüksek katlı konut binaları için şehir ölçeğinde yangın risk haritasının oluşturulması konulu bir sunum gerçekleştirdi. İlk sunumda daha önce gerçekleşmiş kazalardan ve olaylardan bahseden Doç. Dr. Ali Sarı, Patlamaların etkisini genel olarak anlayabilmek için bazı temel kavramlardan bahsetti. İkinci sunumda ise yüksek katlı konutların İstanbul’daki hacminin her geçen yıl arttığına değinen Doç. Dr. Serdar Selamet, 15 kat ve üzeri binaların yangın yönetmeliğinde yüksek katlı bina olarak adlandırıldığını ve İstanbul’da kat sayısı 15’ten fazla olan 1.167 konut verisi bulunduğunu açıkladı.


Merdeka 118 Malezya’nın En Yüksek Binası Oldu
The Edge Markets’in 10 Haziran’daki haberine göre, Permodalan Nasional Bhd (PNB) tarafından yapılan Merdeka 118 Kulesi, 118’inci kata ulaşmasının ardından son çatı döşemesinin de güvenli bir biçimde tamamlanmasıyla birlikte Malezya’nın en yüksek binası haline geldi. PNB, yaptığı açıklamada kulenin en az 644m yüksekliğinde olacağını söyledi. Bu yüksekliği ile Merdeka 118, Güneydoğu Asya’nın en yüksek binası ve dünyanın en yüksek ikinci binası olacak. Kulenin en belirgin özelliklerinden biri olan “118.Katta Manzara” isimli seyir terası ise Güneydoğu Asya’nın en yüksek seyir terası olacak. Kulenin en üstteki 17 katında ise Malezya’nın ilk ve tek Park Hyatt oteli yer alacak. KONE, projeye 87 üniteden oluşan asansör ve yürüyen merdiven tedarik ediyor. Şu an yüzde 81’i yapılmış olan kulenin inşaatı 2022’de tamamlanacak.


Otis’in Yeni Ürünleri ABD, Çin ve Avrupa’daki Tesislerde Üretilecek
Otis ELEVATOR WORLD’e yaptığı açıklamada iki yeni bağlantılı asansörü olan Gen360 ve Gen3TM’ün ABD, Çin ve Avrupa’daki tesislerinde üretileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir etkinlikte tanıtımı yapılan asansörler, Otis ONETM Nesnelerin İnterneti dijital platformuna bağlı. Otis’in Güney Carolina’daki Florence yakınında bulunan tesisinde Kuzey Amerika’daki müşterileri için üretilecek Gen3 asansörler, Çin’in Tianjin kentindeki tesisinde ise Çin ve Asya-Pasifik bölgesindeki müşteriler için üretilecek. İlk olarak 10 Avrupa ülkesinde bulunacak olan Gen360 ise İspanya’nın Madrid ile Fransa’nın Gien kentindeki tesislerde üretilecek.


Planlı İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı
11 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan 31538 Sayılı Resmi Gazete’de “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yeni yapılan değişiklikler arasında aynı Yönetmeliğin 34’üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “ve ortak alan” ibaresi “veya bağımsız bölüm” olarak değiştirildi. Bununla ilgili olarak, “asansör zorunluluğu bulunan binalarda asansörlerin, bodrum katlar dâhil tüm katlara hizmet vermesi zorunludur. Ancak bağımsız bölüm ya da iskân edilen alan bulunmayan bodrum katlara asansörün ulaştırılması zorunlu değildir.” ibaresi getirildi. Bu değişiklikle birlikte daha önceleri birçok tartışmaya ve itiraza konu olan ve kullanılmayan bodrumlara erişim zorunluluğu da ortadan kaldırılmış oldu.


Orona Pandemiye Rağmen Büyümeye Devam Ediyor
İspanya Merkezli Orona, 18 Haziran 2021 tarihinde sanal ortamda gerçekleştirdiği yıllık genel kurul toplantısı neticesinde bir basın açıklaması yayınladı. Yayınlanan basın açıklamasına göre zor bir yıl olan 2020’de firma olarak kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerini geliştirmenin yanı sıra yeni çalışanların ekibe katılması ile birlikte finansal gücünü ve pazardaki yerini sağlamlaştırdığı ifade edildi. Orona 2020’de 799 milyon Euro değerinde satış yaparken 5 bin 471 kişilik istihdam rakamı ile bir önceki yılın üzerinde bir istihdam sağladı. Malta ve Portekiz’de birer şirketle iş birliği yapan firma bu iki ülke de dahil olmak üzere 12 ülkede faaliyet gösteriyor. Orona’nın 2030 planında 1,2 milyar Euro ciro elde etmek ve 7 bin 800 kişi istihdam etmek bulunuyor. Amara Bölgesi’ni İspanya’nın San Sebastian kentindeki diğer ilçelere bağlayacak olan Donostia Metrosu ise firmanın önemli projeleri arasında yer alıyor. Orona bu projeye 14 asansör ile 26 yürüyen merdiven tedarik edecek. Firma ayrıca 2010’da da Brüksel Metrosu için 40 asansörden oluşan bir ihale de kazanmıştı.



Mısır’daki Iconic Tower’ın Dikey Taşıma Ünitelerini KONE Tedarik Edecek
KONE, Mısır’ın Yeni İdari Başkenti’nde (NAC) yapım aşamasındaki yeni bir bina olan Iconic Tower’da yer alacak 60 adet özel yapım asansör ve yürüyen merdiven ihalesini kazandı. Iconic Tower tamamlandığında Afrika’nın en yüksek binası olacak. Kahire’nin hemen dışında inşa edilmekte olan NAC, akıllı teknolojilerle donatılıyor. Iconic Tower, şehrin içinde 20 gökdelenin yer alacağı merkezi ticaret bölgesinde yer alacak. 80 katlı, 385m uzunluğundaki Iconic Tower’da ofis, otel ve konut katları bulunacak. Mısır devlet dairelerinin çoğu da bu binada yer alacak. KONE, binaya 36 adet MiniSpace™ ve 13 adet MonoSpace® asansör ile 7 adet TranSys™ yük asansörü ve 4 adet TransitMaster™ 120 model yürüyen merdiven tedarik edecek. Ayrıca bütün dikey taşıma (VT) ünitelerinde özel tasarım rötuşlar yapılacak. VT sisteminde bekleme ve seyir sürelerini azaltmak için KONE Destinasyon Kontrol Sistemi, ekipman performansını gerçek zamanlı olarak izlemek için ise E-Link™ hizmeti kullanılacak. Sözleşme, bakım hizmetini de kapsıyor. Iconic Tower’ın Şubat 2023’te tamamlanması bekleniyor.


Mevcut Asansörlerde Engelleri Kaldırmak
OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. Yani dünyada yaklaşık olarak 1 milyar engelli insan vardır. Her birey yaşamının bir döneminde engelli olabilme veya ilerleyen yaşlarda işlev kaybı yaşama adayıdır. Herkesin toplum yaşamına dahil olabilmesinin sağlanması i in, şehir planları, yapı tasarımları, kamu hizmetleri gibi insanla birebir ilişkili her detayın erişilebilir nitelikte olması siyasi ve ahlaki bir meseledir. Engellilerin erişilebilirliğine yönelik son yirmi yıl içerisinde yeni mevzuatlar yürürlüğe girmiş, mevcutlarda da düzenlemeler yapılarak, yeni tasarımlarda aranacak nitelikler belirtilmiştir. Yürürlükteki mevzuatlarda tüm iskân alanlarında engelsiz tasarımın uygulanması zorunlu kılınmıştır. Bunun sonucu olarak tüm iskân alanlarına herkesin erişebilmesi için dikey taşımayla ilgili mevzuatlar da tanımlanmıştır. Makalenin Devamı


Dubai’deki IL Primo Kulesinin En Üst Katına Gelindi
Construction Week Online’ın 16 Haziran tarihli haberine göre, Emaar Development ile inşaat danışmanlık firması WSP Middle East, Dubai’de 340m yüksekliğindeki IL Primo Tower projesinin üst katına ulaştı. Projenin bu aşaması devlet adamlarının ve proje paydaşlarının katıldığı bir törenle kutlandı. IL Primo Tower, Dubai Mall ve Burj Khalifa arasındaki Opera Binası’nın kuzeyinde yer alıyor. Proje 77 kattan ve altı katlı bodrum ve otoparktan oluşacak. Sotheby’s International Realty’ye göre projede mermer zeminler, şık ortam aydınlatması, modern sanat eserleri ve özel asansörler gibi olanaklarla donatıldı. Bu projenin baş danışmanı, tasarımcısı ve onaylanmış mimarı olan WSP Middle East, proje yönetim danışmanı olan Mace ve ana yüklenici olan TAV İnşaat ile çalışıyor. Projedeki asansör ve yürüyen merdivenler ise KONE tarafından tedarik ediliyor.


Hyundai, Asansörlerde Yapay Zekâ ve Ses Tanıma Teknolojisi Kullanacak
The Korea Bizwire haberine göre Hyundai Elevator Co. ile KT Corp. bir iyi niyet sözleşmesi imzalayarak asansörleri yapay zeka, ses ve yüz tanıma sistemleri ve otonom robotlarla entegre edeceklerini duyurdular. Hyundai Elevator, Eylül ayında çeşitli uygulama programlarının da ekleneceği bir asansör açık uygulama programı arayüzü geliştirecek. Hyundai Elevator, asansörlerin dijital dönüşümünü sağlamak için KT’nin ses tanıma ve robot sistemini kullanacak. Hyundai Elevator ayrıca yüz tanıma, aydınlatma ayarı, kullanıcı tercihine göre kişiselleştirilmiş müzik ve ilave içeriklerle donatılmış özelleştirilmiş bir asansör geliştirmeyi de planlıyor.


CTBUH 2021’deki Konferansın Yüz Yüze Yapılacağını Duyurdu
Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH), 2021 konferansının 8-12 Kasım tarihlerinde yüz yüze yapılacağını duyurdu. “Geleceğin Şehrinde Karbon ve İklim Krizleri ile Toplumsal Krizlerle Mücadele” konulu konferans Amerika, Avustralya, Çin, Avrupa, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki birçok yerin yanı sıra daha sonra açıklanacak yerlerde ve tarihlerde devam edecek. CTBUH, etkinliği planlayacak üyeler arıyor. Daha fazla bilgi için ctbuhconference.com adresini ziyaret edebilir veya info@ctbuh.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.


Rusya Asansör Haftası Bu Yıl 55 ve 57’nci Pavilyonlarda Düzenlendi
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Rusya Asansör Haftası (REW) 1-3 Haziran 2021 tarihleri arasında VDNH fuar alanında gerçekleşti. Önceleri 75 numaralı pavilyonda yapılan fuar, bu yılın Nisan ayında yapılan değişiklik ile 55 ve 57 numaralı pavilyonlara taşındı. Gerek Rusya Federasyonu’nun başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelere uyguladığı seyahat kısıtlamaları gerekse Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl çok az sayıda yabancı ve Türk katılımcı ile az sayıda yabancı ziyaretçi gidebildi. Organizatör VDNH ve Ulusal Asansör Birliği (National Elevator Union) 2021’deki tüm zorluklara rağmen 10’uncu fuarı gerçekleştirmenin mutluluğunu açılış töreninde tüm katılımcılarla paylaştılar. 55 ve 57’nci pavilyonlarda toplam 7 bin metrekare alanda gerçekleşen fuarı çoğunluğu Rusya Federasyonundan olmak üzere 3 bin 600 kişi ziyaret etti. Her yıl olduğu gibi fuar alanının dışındaki açık alanda yine Rusya havacılık ve uzay endüstrisinden çeşitli araçlar ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.


Dikey Taşıma Sektörü Pandemi Sonrası Yeni Bir Gerçekliğe Doğru İlerliyor
Facilitiesnet.com’a göre, Covid-19 salgını nedeniyle aylardır hareketsiz kalan asansörlerin yeniden normal kullanımına dönmesiyle birlikte tesis yöneticileri dikey taşıma (VT) ünitelerini işletmeye almaya hazırlanma ihtiyacı duymaya başladılar. İngiltere merkezli inşaat mühendisliği danışmanlığı yapan Buro Happold’tan VT uzmanı Keenan Potter salgının başlamasının “her tür hizmete olan talebin ani düşüşe” yol açmasının VT sektöründe endişeye yol açtığını kaydetti. “Herkes bir şekilde nefesini tutmuşken”, sektör dünya çapındaki birçok hükümetin aktif katılımı sayesinde canlanıyor. Potter hijyen temini ve sosyal mesafenin korunması gibi asansörlerde uyulması gereken birtakım kurallarının pandemi sonrasında da süreceğine inandığını fakat birçok alanda evden çalışma gibi esnekliklerin devam edeceğini de sözlerine ekledi. Pandemi öncesinde ofis çalışanlarının yoğunluk gösterdiğini fakat şimdi “bina içerisinde daha fazla alan görme arzusunun VT tasarımlarının değişmesine neden olacağını” ifade etti.


Leo-Pekka Tähti ve KONE erişileblirlik konusuna vizyon katmak için iki yıllık bir işbirliğine imza attılar.

KONE, Tekerlekli Sandalye ile Erişimi Üst Düzeye Çıkaracak Yeni Çalışmalar Yapıyor
Mayıs ayında KONE, asansörlere yenilikçi bağlantılar yapma çabasının bir sonucu olarak, asansörler ile tekerlekli sandalyeleri birbirine bağlayarak tekerlekli sandalye kullanıcılarının modern binalarda daha kolay gezinmelerini sağlayan yeni bir teknoloji çözümü geliştirdiğini duyurdu. Bağlantılı tekerlekli sandalye konsepti, Ocak 2021’de yapılan KONE DX Experiments yarışmasının kazananı olması ardından geliştirilmeye başlandı. Yarışmaya katılan 460 yeni fikirden biri olan konsept, tekerlekli sandalyenin API (uygulama programlama arayüzü) platformu aracılığıyla KONE asansörlerine entegre edilmesini ve bağlanmasını sağlayarak akıllı bina yönetim sistemi içindeki diğer uygulamalarla da çalışmasına olanak tanıyacak. Bir Fransız katılımcıdan gelen kazanan fikir, bakımevi sakinlerinin kaldıkları tesislerde yaşadıkları zorluklardan ilham aldı. İnsanoğlu tarafından inşa edilmiş yaşam alanlarında engelliler için daha iyi bir kapsama ve erişilebilirlik savunucusu olan, beş kez altın madalya kazanmış Finlandiyalı paralimpik yarışçı Leo-Pekka Tähti tasarımın geliştirilmesinde danışman olarak görev alıyor.


Yabancıya Konut Satışı Hedefi 20 Milyar Dolar
Türkiye yabancıya gayrimenkul satış hedefini yükseltti. 2020’de yabancıya 6 milyar dolarlık gayrimenkul satılırken, 2025 yılında bu rakamın 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu satışların yarısının ise Uzakdoğu ve Afrika pazarından gelmesi bekleniyor. Gayrimenkul İhracatı ve 2025 Stratejik Eylem Planı’nın açıklandığı toplantıda konuşan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, 2020’de yabancıya 6 milyar dolarlık satış yapıldığını belirterek, “Hedefimiz 2025 yılında bu rakamı yıllık 20 milyara dolara taşımak” dedi. Yabancıya satılan konutların ortalama fiyatının 150 bin dolar olduğunu söyleyen Akbal, 2025 yılında ise bu oranı 225 bin dolara çıkarmayı amaçladıklarını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de, Türkiye’ye vatandaşlık hakkı için başvuran yatırımcı sayısının 1 Temmuz itibarıyla 15 bin 176’ya ulaştığını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: “Gayrimenkul ve konut ağırlıklı olmak üzere fonlardan veya bankaya bir miktar para yatırarak elde edilmiş olan bu başvurulardan, 4,5 milyar dolar gelir elde edildi.”