back to homepage

TEMMUZ 2022 – Sayı 25


Türkiye Dünya İnşaat Malzemeleri İhracatında 5’inciliğe Yükseldi
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), 2021 yılına ilişkin güncel ekonomik verilerle hazırlanan “Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, Türkiye inşaat malzemeleri ihracatında 4 sıra birden yükselerek dünya 5’incisi oldu. 2021’de önceki yıla göre yüzde 21,7 büyüyerek 1 trilyon 79,4 milyar dolara çıkan dünya inşaat malzemeleri ihracatında Türkiye’nin aldığı pay 30,83 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ülkenin dünya inşaat malzemeleri ihracatındaki payı yüzde 2,86’ye yükseldi. Geçen yıl Türkiye’nin ihracatı yüzde 19,6 artarken, en yüksek ihracat yapılan ülkelerin başında İsrail geldi. Onu ABD ve İngiltere izledi. İnşaat malzemeleri ithalatı yüzde 22,2 artarak 8,6 milyar dolara yükseldi. En çok ithalat yapılan ülkeler Çin, Almanya ve İtalya olarak sıralandı. İnşaat malzemeleri ihracatında kilogram başına düşen birim fiyat 0,35 dolardan 0,48 dolara yükseldi. İthalat birim fiyatı ise 2,84 dolar oldu. Dünya inşaat malzemeleri ihracatında Çin, 253,6 milyar dolarla ilk sırada yer aldı.


İzmir INELEX Fuarı 15-17 Eylül’de Fuar İzmir’de Düzenlenecek
İki yılda bir düzenlenen sektörün Ege Zirvesi, bu senede Türkiye ve dünyanın dört bir yanından profesyonellere önemli iş fırsatları sunacak. Kentsel dönüşüm ile birlikte asansör ihtiyacında ciddi bir artışın yaşandığına dikkat çeken Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele işleyen sektör paydaşlarının doğru yatırım yapabilmeleri açısından mutlaka INELEX 2022 fuarındaki son trendleri yakından incelemeleri gerektiğini vurguladı. Sektörün tüm paydaşları TASFED, EAYSAD, TASİAD, AYSKAD, ASDER, MMO, EMO’nun destek verdiği, milyonlarca insanın kullandığı ulaşım aracı asansörlere dair en yeni ürün, teknoloji ve uygulamaların sergileneceği INELEX 2022, 15 Eylül’de kapılarını açacak. Seçkin katılımcılarına, yüksek bilgi birikimiyle ortaya koydukları ürün ve hizmetlerini tanıtma fırsatı sunacak olan fuarda ziyaretçiler, gelişen teknolojileri yakından takip edebilmenin yanı sıra yeni iş birliği ve yatırım olanaklarını değerlendirebilecekler. Bu yılki fuarda yaklaşık 150 firma ve marka standında ürünlerini sergileyecek.


Otis İspanya’daki Yeni Fabrikasını Kral VI. Felipe’in Katıldığı Bir Törenle Açtı
Otis, İspanya’nın San Sebastian kentinde yer alan asansör makineleri, regülatör ve emniyet aksamı üretimi yapacağı 17.000 m2’lik yeni fabrikasını İspanya Kralı VI. Felipe ve diğer seçkin konukların katıldığı bir törenle 16 Haziran’da açtı. Otis CEO’su ve Başkan Judy Marks, 1920’lerde San Sebastian’da kurulan önceki fabrikanın mirası üzerine inşa edilen yeni tesisle ilgili olarak “Bask bölgesinde yüksek hassasiyette üretim geliştirme konusundaki taahhüdümüzü yerine getiriyoruz” dedi. Ürünlerinin %80’ini ihraç eden fabrikanın Otis’in Gen360 TM asansör platformu için yakında üreteceği yeni ve bağlantılı elektronik güvenlik mekanizmasının üretimine yönelik iyileştirilmiş bir alan yönetimi ve üretim süreçleri bulunuyor. Çelik, prefabrik beton ve alüminyum gibi sürdürülebilir malzemelerin kullanılması fabrikanın çevre üzerindeki etkilerini azaltıyor. Ayrıca, Otis’in İspanya’daki bütün fabrikalarında olduğu gibi bu fabrika da %100 yenilenebilir enerji ile çalışmakta olup tesisin temel yük elektrik talebinin %25’ine yakınını üretecek güneş panellerinin kurulması için bir proje sürdürülüyor. Fabrika, yıl sonunda LEED Gold sertifikası almayı, daha sonra da LEED Platinum sertifikası almayı hedefliyor.


KONE, Rusya’daki Operasyonundan Çıkıyor
Şirketin 28 Haziran tarihinde yaptığı açıklamaya göre, KONE Rusya’daki operasyonlarını şartları açıklanmayan bir anlaşma çerçevesinde dördüncü çeyrekte yerel yönetime devredecek. Şirket tarafından yapılan açıklamada “Yerel mülkiyet ve operasyon planları, çalışanlar ve müşteriler açısından daha sürdürülebilir ve uzun vadeli bir çözüm sağlayacaktır” dendi. KONE, anlaşma kapsamında, üç aylık bir geçiş süresi boyunca Rusya’ya yedek parça tedarikinde bulunacak. Daha sonra Rusya’daki işletme faaliyetlerini farklı bir marka altında bağımsız olarak sürdürecek. Söz konusu plan, KONE’nin bu yılın başında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askerî harekâtı nedeniyle sevkiyat ve yeni siparişlerini geçici olarak durdurmasının ardından gündeme geldi. Şirketin global satışlarının %1’inin gerçekleştiği Rusya’da KONE yaklaşık 650 personel ile 1.500 civarında müşteriye hizmet veriyor.


TKE TWIN Asansör Sistemi İtalya’da Görücüye Çıkıyor
Aynı kuyuda birbirinden bağımsız bir şekilde çalışan iki kabinden oluşan TK Elevator (TKE) TWIN asansör sistemi bu defa İtalya’da görücüye çıkıyor. TKE, temmuz ayında yaptığı açıklamada Milan’daki Portals’a 12 adet TWIN tedarik etmek üzere bir anlaşma imza imzaladıklarını ifade etti. COIMA tarafından geliştirilen ve Milano merkezli Antonio Citterio Patricia Viel tarafından tasarlanan Posta Nuava bölgesindeki ofis projesinde TWIN’lerin yer alacağı en uzunu 98 m uzunluğundaki bir kule ile daha kısa bir yapıdan oluşan projenin 2024’te tamamlanması planlanıyor. Corrıere Dell Umbrıa’da yer alan habere göre, hızı 5 m/sn olacak üniteler kulenin tamamını 20 sn’den daha kısa bir sürede kat edecek. TKE, sistemin günde 3.500 yolcuya hizmet vereceğini ve seyahat süresini %30 oranında azaltan “olağanüstü bir mobilite deneyimi” sağlayacağını ifade ediyor. Sistem, geleneksel bir asansör kuyu alanının yaklaşık yarısını kaplıyor ve %30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Kabinlerin her biri bir seferde 24 yolcu taşıyabiliyor. TKE Italia CEO’su Luigi Maggioni, Corrıere Dell Umbrıa’ya yaptığı açıklamada “Bu tek başına bir proje değil, TKE’nin İtalya’daki daha geniş bir geliştirme stratejisinin bir parçası” dedi.




Fujitec, Tayvan’daki Asansör Tesisini Genişletme Çalışmasını Tamamladı
Şirket tarafından 1 Temmuz’da yapılan açıklamaya göre, Fujitec Taiwan Co., Ltd. Tayvan’daki Hsinchu Industrial Park’ta 1981 yılında üretime başlayan Hsinchu Fabrikasının genişletilmesine yönelik çalışmayı tamamladı. Verimliliği ve fiyat rekabet gücünü artırmayı hedefleyen genişleme, yeni sac metal üretim hatlarını ve kaynak robotlarını kapsıyor. Fujitec, şirketin orta vadeli Vision24 planı kapsamında tesisin 2024 mali yılına kadar yılda 1.000 ünitelik üretim yapmasını bekliyor. Tayvan’daki sekiz yerden biri olan 12.000 m2’lik Hsinchu Fabrikası, çatısını güneş panellerinden yılda 170.000 kWh elektrik üreten bir güneş enerjisi üretim şirketine kiralayarak Tayvan’ın yeşil enerji politikasını da destekliyor.


MAKALE

Makine Dairesiz (MRL) Asansörler
Dünyada kaynakların sınırlı olmasının yanında ihtiyaçların sürekli artması, insanoğlunu daha az malzeme ile daha verimli tasarım çözümlerine yönlendirmiştir. İnsan hayatını kolaylaştıran çözümlerden birisi ise 1996 yılında karşımıza çıkmıştır. 1996 yılına kadar dikey taşımacılık tasarımları, tahrik ve kumanda sistemlerinin bileşenleri için özel bir odaya ihtiyaç duymaktaydı. Sistem bileşenlerine ait özel oda (makine dairesi) gerektirmeyen ilk asansör 1996 yılında KONE firması tarafından Hollanda’da piyasaya sunulmuştur. Kısaca MRL (Machine Roomless) sistem olarak adlandırılan tasarım, asansör endüstrisi için günümüz teknolojisine yön veren köklü bir yeniliktir. MRL sistemin doğuşunun en önemli etkeni, kullanılmakta olan standart dişlili asansör motorlarına nazaran daha az enerji ihtiyacı duyan, daha verimli ve daha küçük yapıda dişlisiz asansör motorunun icadıdır. Bu sayede küçük yapıdaki motor ve diğer ekipmanlar asansör şaftı içerisine konumlandırılmış, ayrı bir oda ihtiyacı ortadan kalkmıştır.
Makalenin Devamı


EW Yılın Ürünü 2022 Ödülü
ELEVATOR WORLD, ikinci Yılın Ürünü Ödül başvurularını 27 Temmuz’a kadar kabul ediyor. Ödül, özellikle dikkate değer veya yenilikçi olarak kabul edilen ve dikey ulaşımın geliştirilmesine katkı sağlayan ürünlere veriliyor. 2021 Yılın Ürünü Yarışmasını kazanan MAD Elevator’ın MosaicONE video ve mesajlaşma platformu oldu. Kişi veya şirket başına her bir ürün için 1,249 ABD doları giriş ücreti bulunmakta olup ek girişlerde indirimler sunuluyor. Ürünler, EW’ün Eylül 2022 sayısında ve web sitemizde çevrimiçi olarak yayınlanan ayrıntılı listeler ve sektöre gönderilen e-postalar aracılığıyla tanıtılacaktır. Oylama daha sonra Eylül ayında yapılacak ve kazananlar Ekim ayında açıklanacak. Bir kazanan ve iki finalist, okuyucularımızdan alınan oylarla belirlenecek ve deneyimli endüstri profesyonellerinden oluşan tarafsız bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Kazananlar ve finalistler, alacakları plaketin yanı sıra 2023 EW Kaynak dizininde yer almak için çerçeveli bir sertifika ile dijital ödül çıkartması alacaktır. Tam uygunluk gereksinimleri ve kurallara buradan erişebilirsiniz.


2022 Gökdelen Yarışmasının Kazananları Açıklandı
eVolo Magazine , uluslararası 2022 Gökdelen Yarışmasının kazananlarını açıkladı. Jüri, 427 aday proje içinden üç kazanan ile 20 mansiyon belirledi. Birincilik Ödülü Güney Kore’den Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi ve Yu Sang tarafından tasarlanan İklim Kontrollü Gökdelen’in oldu. Bu proje, küresel iklim krizini iyileştirmeye ve çölleşmeyi, artan sıcaklıkları ve doğal afetleri durdurmaya yönelik hava koşullarını değiştirmek üzere bir dizi gökdelenin kullanılmasını araştırıyor. İkincilik ödülünü, Pasifik kıyılarını etkileyebilecek tsunamileri önlemek amacıyla Tonga bölgesinde insan yapımı bir proje olarak tasarlanan Tsunamı Park ile Çin’den Wang Jue, Zhang Qian, Zhang Changsheng, Li Muchun ve Xu Jing’in oldu. Üçüncülük ödülü ise Avusturya’dan Michał Spólnik ile Polonya’dan Marcin Kitala tarafından tasarlanan New Spring: Tarım Ekolojili Gökdelen projesine gitti. Proje, üzerindeki yeni yaşam sayesinde gelişecek belirli bölgelere yerleştirilebilecek farklı flora ve mikroorganizmaları içeren bahçe modülleri şeklinde tasarlandı. İlki 2006 yılında düzenlenen yarışmayla teknoloji, malzeme, program, estetik ve mekânsal organizasyonların farklı kullanımı ile ortaya konan ve dikey mimariye ve bu mimarinin doğal ve yapılı çevrelerle ilişkisini anlama biçimimize meydan okuyan vizyoner fikirler ödüllendiriliyor.

Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi, Yu Sang Gu, Güney Kore

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunun haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Türkiye İMSAD’ın her ay düzenli olarak açıkladığı Aylık Sektör Raporu’nun haziran ayı sonuçlarına göre; nisan ayında inşaat malzemesi sanayi üretiminde büyüme hız keserek yüzde 2,8 artış kaydetti. Dünya genelinde artan resesyon endişelerinin etkisiyle Avrupa inşaat sektöründe yaşanan daralmanın, Türk inşaat malzemesi sanayisinin önümüzdeki aylardaki performansını etkilemesi bekleniyor. Raporda şu değerlendirmeler yer aldı: “İnşaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayında yavaş da olsa büyümeye devam ederek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Böylece yılın ilk dört aylık döneminde üretim artışı geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 4,2 oldu. İnşaat malzemelerine yönelik iç talep zayıflarken dış talepteki büyüme devam etti. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yılı ocak ayında enerji kesintileri nedeniyle önemli ölçüde yavaşlayarak yüzde 0,1, şubat ayında yüzde 8,3, mart ayında ise yüzde 4,8 artış kaydetmişti. Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.


Hyundai Elevator Küresel Planlarını Paylaştı
The Korea Times’ta yer alan bir habere göre, temmuz ayında şirketin Gyeonggi eyaletindeki Icheon’da yer alan merkezinin Güney Kore’deki Kuzey Chungcheong eyaletindeki Chungju’ya taşınmasını kutlama töreninde yapılan açıklamada Hyundai Group’un bir yan kuruluşu olan Hyundai Elevator’ın 2030 yılına kadar yıllık 5 trilyon KRW (Güney Kore Wonu) (3,8 milyar ABD doları) gelir elde ederek dünyanın en büyük beş asansör üreticisi arasına girmeyi hedeflediği belirtildi. Hyundai, dış pazarlarda elde ettiği %20 oranındaki geliri 2030 yılına kadar %50’ye çıkarma sözü de verdi. Asansör üreticisi halihazırda Çin, Vietnam, Endonezya, Malezya, Türkiye ve Brezilya’da bulunan altı denizaşırı yan kuruluşu ile 49 ülkede acenteler aracılığıyla çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda Orta Doğu ve Latin Amerika’da genişlemeyi düşünen şirket bu yıl özellikle Endonezya ve Vietnam pazarlarına odaklanacak. Bu küresel genişlemenin, dijital dönüşüm, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, hizmetlerin genişletilmesi ve iç mekân mobilite işlerine giriş ile birlikte şirket vizyonunu gerçekleştirmek adına tamamlanması gereken beş ödevden biri olduğu belirtildi. Hyundai Elevator, 2030 yılına kadar asansörlerin fütürist teknolojilerle donatılmasına yönelik yeni iş fırsatları için sloganının “Mobilite Mümkün” olduğunu belirterek yeni genel merkezinin yakınındaki akıllı fabrika ile ve çalışanlar için hazırlanan lojmanlarını da gururla gösterdi. Fabrika üretim hatlarının çoğu Nesnelerin İnterneti, büyük veri ve Yapay Zekâ teknolojileri sayesinde minimum düzeyde insan müdahalesi gerektiren bir şekilde çalışıyor. Hyundai, 2028 yılına kadar yıllık üretim kapasitesini 35 bin asansör ünitesine çıkarabilmek için yıllık üretim kapasitesinde %25, işgücü verimliliğinde ise %38’lik bir artışla maliyet rekabeti gücünü artırmayı da umuyor. Söz konusu törende, Hyundai Group Yönetim Kurulu Başkanı Hyun Jeong-eun Kuzey Chungcheong Eyaleti onursal valiliğine atandı.


Hudson Yards Yakınındaki Yeni Konut Gökdelenine Otis Asansörleri
Otis, ELEVATOR WORLD’e yaptığı açıklamada NYC’de Midtown Manhattan’daki Hudson Yards’a komşu olan 601 West 28th Street’teki 60 katlı bir konut gökdeleni olan 3ELEVEN için onu SkyRise®, ikisi Gen2® olmak üzere 12 asansör tedarik edeceğini söyledi. New York YIMBY ‘de yer alan habere göre, 212 m yüksekliğindeki bina FXCollaborative tarafından tasarlandı, Douglaston Development tarafından geliştirildi ve Levine Builders tarafından inşa edildi. 606 West 30th Street’e de uzanan iki binalı kompleksin bir parçası olan 3ELEVEN’da 935 konut ile 1.400 m2 bir alanı kaplayan bir alışveriş merkezi bulunacak. Kuzeye ve doğuya bakan bina sakinleri Hudson Yards’ı, güneye ve batıya bakanlar ise Aşağı Manhattan ve Hudson Nehri’ni görecek. Bu yaz sonunda tamamlanması planlanan projede açık yüzme havuzu, spor salonu, oturma salonları ve evcil hayvan alanlar için ayrılmış alanlar gibi 4.650 m2’lik imkanlar bulunacak.


KONE, 2022’deki Yarışmada Üç Red Dot Ödülü Aldı
KONE, 22 Haziran’da yaptığı açıklamada, Product Design 2022 Yarışmasında Hint kültüründen ilham alan bir dizi asansör iç tasarımı, sesle çalışan çağrı sistemi ve enerji tasarruflu motor ile üç prestijli Red Dot Ödülü kazandığını duyurdu. Hindistan’da tasarlanan KONE I Serisi asansör iç mekanlarında “toprak, ateş, su, hava ve uzayın asırlık unsurlarından ilham alan” 30’dan fazla tasarım bulunuyor. KONE I ve KONE KDS Home V sesle çalışan çağrı sistemi İç Tasarım Unsurları kategorisinde ödüle layık görüldü. Çin pazarında bulunan KDS Home V, asansörün sesli komutlarla çalıştırılmasını sağlarken yüksek konforu ile “zarif ve akıllı” olması nedeniyle Red Dot jürisinin övgüsünü kazandı. Endüstriyel Ekipman, Makine ve Otomasyon kategorisinde ise Çin pazarında yerden tasarruf sağlayan ve sürdürülebilir motorları bulunan Dev KONE GX Serisi ödüle layık görüldü. Seri, Çin’de enerji verimliliği açısından sınıfının en iyisi olarak değerlendirildi. KONE’nin Tasarım Yöneticisi Visa Rauta, bu yılki ödüller konusunda “Asya’daki tasarım ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilen harika işlerin takdir görmesi” ifadesini kullandı.